En chef ska aldrig vara för länge på ett ställe om utvecklingen ska kunna fortsätta anser Teodor Smedius som nu lämnar polisstationen Kungälv. Bild: Martina Liljedahl
En chef ska aldrig vara för länge på ett ställe om utvecklingen ska kunna fortsätta anser Teodor Smedius som nu lämnar polisstationen Kungälv. Bild: Martina Liljedahl

Polischefen som betonar vikten av brett samarbete

Teodor Smedius är polischefen som inte rädd för att kritisera sin egen organisation. Han tycker att invånarnas behov ska styra och ser samarbete med andra aktörer i samhället som vägen till framgång. Efter att ha förändrat polisarbetet i Kungälv tar han sig nu an Göteborg city.

ANNONS
|

Under sina fyra år som lokalpolisområdeschef i Ale och Kungälv har Teodor Smedius blivit ett känt ansikte för många. Att lyssna, träffa invånare i olika sammanhang och att samarbeta med kommunen och andra för att fånga upp unga som begår brott har blivit ett självklart arbetssätt för polisen under hans ledning. På allmänhetens begäran är stationen numer öppen fem dagar i stället för en och fokus har lagts på att öka tryggheten i bostadsområdet Komarken.

Sa nej till NMR

I somras sa Teodor Smedius nej till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som ville ha en allmän sammankomst i Kungälv för att lokalpolisen inte skulle kunna upprätthålla ordning och säkerhet. När polisens tillståndenhet sa ja efterlyste han en annan tolkning av ordningslagen.

ANNONS

– Jag kanske hade gjort något uttalande annorlunda idag. Men i sak tycker jag att det var rätt. Om inte vi poliser som ska värna rättstaten vågar ta tydlig ställning, vem ska då kunna göra det? undrar han.

Teodor Smedius hade varit biträdande lokalpolisområdeschef i nordost när han kom till Kungälvs polishus för fyra år sedan. Då sjösattes samtidigt den nya polisreformen som innebar en stor förändring för polisen i Kungälv som kom att tillhöra samma område som Ale i stället för Stenungsund, Tjörn och Orust. Samtidigt halverades personalstyrkan.

– Medarbetarna här var ganska uppgivna, samtidigt talades det om att skapa tillit och förtroende inom polisen. Dessutom skulle allt vi gjorde mätas. Hur mäter man tillit och förtroende? Hur mäter man att man får en kvinna att lämna ett destruktivt förhållande eller att man hindrar en person med psykisk ohälsa från att göra något dumt.

"Vi trodde att vi visste bäst"

I Kungälv har polisen under hans ledning jobbat mycket med att identifiera sitt uppdrag, men också med att skapa tillit och förtroende internt för att därefter bygga upp det samma externt mot samarbetspartner som kommuner och andra myndigheter och organisationer och invånare.

– Nu mer har vi en gemensam lägesbild. Jag vågar nog påstå att 2015 var samverkan obefintlig. Vi trodde att vi visste bäst, det är ingen bra grund för samarbete. Vi har en annan framtoning i dag. Vi kan också ingripa tidigare när det gäller unga brottsaktiva. I dag analyserar vi orsaken ihop innan vi väljer metod och sedan följer vi upp och utvärderar. Innan satte vi in en insats, och såg hur det gick, och sedan informerade vi i bästa fall andra.

ANNONS

Ett exempel på hur polisen kan arbeta är medborgarlöftet i Kungälv 2018 om att fånga upp vuxna som återfaller i brott och erbjuda en annan väg - en metod som enligt Teodor Smedius är unik för den här gruppen. Tio identifierade individer ska få möjlighet att skriva på en samtyckesblankett som ger myndigheterna rätt att dela information mellan sig för att kunna göra en individuell handlingsplan.

– Vi bokar en träff där individen får berätta vad han eller hon skulle behöva för att sluta begå brott. En kontaktpolis som ska följa hen och hjälpa till med vidare kontakter utses.

Teodor Smedius poängterar att hela samhället vinner på det här.

–Om de här personerna försvinner från gatan blir inbrotten färre och det mänskliga lidandet minskar.

Frispråkig chef

Han får ofta frågan om polisen inte ska jobba med insatser mot grov brottslighet.

– Vi ska göra det också. Men vi ska inte bara göra det. Jag säger inte heller att vi inte behöver bli fler poliser, men vi måste se och angripa de underliggande problemen.

Den tunga organiserade brottsligheten finns i högsta grad i Ale och Kungälv där var sitt mc-gäng har sin hemvist. Men enligt Teodor Smedius har de varit ganska anonyma sedan sin etablering.

ANNONS

Teodor Smedius frispråkighet verkar inte ha legat honom i faten konstaterar han eftersom han nu fått förtroendet att leda lokalpolisområdet Göteborg city. I morgon fredag börjar han på sin nya tjänst.

– Det ska bli jätteroligt och väldigt spännande. Samtidigt är det sorgligt. Jag har byggt upp många starka relationer här.

Teodor Smedius

  1. Ålder: 47 år
  2. Yrke: Polis sedan 24 år.
  3. Utbildning: Polishögskolan, tekniskt gymnasium. "Mitt största misstag var att välja fyraårigt teknisk. Jag har inte minska intresse av teknik. Jag ville jobba med människor och påverka - göra skillnad".
  4. Aktuell: Som ny polisområdeschef för Göteborg city och avgående polisområdeschef i Kungälv och Ale. Har dessförinnan jobbat i Nordost och inom underrättelsetjänsten.
ANNONS