Pojkvännen skyldig till mordet på Wilma Andersson

Under onsdagen meddelade tingsrätten sitt beslut. Det finns övertygande bevisning som tyder på att pojkvännen gjort sig skyldig till mordet på Wilma Andersson.
– Det är sällan man har så bra bevisning i ett mordfall, säger åklagare Jim Westerberg.

ANNONS
|

Rättegången om mordet på 17-årige Wilma Andersson närmar sig sitt slut. Under onsdagen meddelade tingsrätten att bevisningen är övertygande: Pojkvännen har gjort sig skyldig till mord.

Men innan en dom faller ska den 23-årige Uddevallabon genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den väntas ta ungefär fyra veckor. Först efter undersökningen kommer domstolen ta ställning till om pojkvännen ska dömas till fängelse eller vård på obestämd tid.

Flickans pojkvän misstänktes tidigt och åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi yrkar på att han ska dömas till livstids fängelse.

Åklagaren: ”Förväntat”

Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi är åklagare i fallet Wilma Andersson. De vill se pojkvännen i fängelse på livstid. Det menar att det finnas besvärande omständigheter som gör att mordet varit särskilt grovt. Bland annat att Wilma inte var myndig när hon avled.
Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi är åklagare i fallet Wilma Andersson. De vill se pojkvännen i fängelse på livstid. Det menar att det finnas besvärande omständigheter som gör att mordet varit särskilt grovt. Bland annat att Wilma inte var myndig när hon avled. Bild: Edvin Bergström

– Det är ett förväntat beslut, det är sällan man har så bra bevisning i ett mordfall, det har varit oerhört mycket bevisning i det här fallet och det är svårt att komma fram till annat än att han är skyldig, enligt vår bedömning, säger åklagare Jim Westerberg.

ANNONS

Sista gången anhöriga och vänner fick tag på Wilma Andersson var den 14 november förra året. Hon bodde då tillsammans med pojkvännen i Uddevalla.

När hennes familj hörde av sig till pojkvännen någon dag senare kom han med en förklaring om att flickan skulle ha lämnat lägenheten efter ett bråk. Men trots att hon var spårlöst försvunnen verkade 23-åringen inte intresserad av var hon kunde ha tagit vägen.

Utsattes för våld i vardagsrummet

Den 19 november greps pojkvännen mot sitt nekande misstänkt för mord. Polisen hittade snabbt blodspår i lägenheten. Vid ett senare sök hittades även en kroppsdel tillhörande flickan i bostaden.

Enligt polisen analyser bedöms Wilma Andersson ha utsatts för ett trubbigt våld i parets vardagsrum. Men än i dag har resten av flickan inte hittats och därför finns det ingen fastställd orsak bakom flickans död.

Trots detta bedömer Uddevalla tingsrätt att bevisningen mot pojkvännen håller. Bland annat finns hans fingeravtryck på paketeringen av kroppsdelen, grannar har hört ett högljutt bråk kvällen den 14 november och hans fotavtryck finns i spår av flickans blod.

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Efter att den rättspsykiatriska undersökningen är färdig kommer parterna samlas i Uddevalla tingsrätt på nytt för att fortsätta förhandlingen. Rätten kommer antingen då eller vid ett senare tillfälle ta ställning till påföljden.

ANNONS
23-åringens försvarsadvokat Beatrice Rämsell har flera gånger kritiserat utredningen och under sitt slutanförande tryckte hon på att det kan finnas alternativa förklaringar till vad som inträffat.
23-åringens försvarsadvokat Beatrice Rämsell har flera gånger kritiserat utredningen och under sitt slutanförande tryckte hon på att det kan finnas alternativa förklaringar till vad som inträffat. Bild: Edvin Bergström

Pojkvännen nekar till brott

Pojkvännen har kategoriskt nekat till alla anklagelser om inblandning i mordet på Wilma. 23-åringens försvarsadvokat ville inte kommentera beslutet under onsdagseftermiddagen.

– Jag har inte pratat med min klient än så jag vill inte uttala mig nu, säger hon.

Familjen lättad

Wilmas mamma, pappa och syster har suttit med under alla rättegångsdagar.

Deras målsägarbiträde Robert Mjösén kommenterade under onsdagen tingsrättens besked.

– De är lättade, det har varit nio långa förhandlingsdagar som nu är över. Det har ju varit jobbigt med många saker för familjen. Inte minst har ingående detaljer om det som hänt Wilma varit otroligt jobbigt för dem att lyssna på.

– Samtidigt har de valt att sitta med alla dagar för att ta del av all bevisning, för att försöka förstå vad som hänt, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS