Lillemor och Jarl Månsson flyttade in 1990. Bostaden rymmer många minnen och ett stort antal bilder på barn och barnbarn.
Lillemor och Jarl Månsson flyttade in 1990. Bostaden rymmer många minnen och ett stort antal bilder på barn och barnbarn. Bild: Stefan Berg

Pensionärer sägs upp efter 30 år i samma bostad

De har bott och trivts i sin lägenhet i 30 år. Nu vill hyresvärden köra ut Lillemor och Jarl Månsson.
– Det är skrämmande och hutlöst hur de bär sig åt, säger Lillemor Månsson.

ANNONS
|

Makarna Månsson, båda 77 år, visar runt i sin bostad i Kareby utanför Kungälv. Jarl Månsson går med rullator och åker i en trapphiss när han ska visa övervåningen. De flyttade in när huset var nybyggt och har stannat kvar.

– Vi fick erbjudandet från bostadsförmedlingen i Kungälv 1990, en hyreslägenhet i ett parhus. Vi tackade ja och fick sätta vår prägel på den – garderober, skåp, dörrar och kakel. Vi har planerat att bo här livet ut, berättar Jarl Månsson.

”På grund av ekonomin”

Det är oklart om det blir så. I somras fick de ett rekommenderat brev där fastighetsägaren sa upp dem, vilket Hem & Hyra var först att rapportera. Den siste september skulle de vara ute.

ANNONS

LÄS MER:Carin hyrde ut via Airbnb – förlorade sin lägenhet

Makarna blev upprörda och ledsna.

– Att göra så mot skötsamma människor! Jag skulle inte ha sagt något om vi hade stört eller legat efter med hyran. Men vi har skött oss perfekt, aldrig fått några klagomål. Och så gör de på detta viset, säger Lillemor Månsson.

Hyresvärden påstår inte heller att de gjort något fel. I stället står det att bolaget ”på grund av den ekonomiska situationen” har sålt lägenheten – och tre grannbostäder – till privatpersoner som ska bo där själva.

Jarl Månsson har varit yrkeschaufför och Lillemor har arbetat på kexfabriken i Kungälv. Nu är de pensionärer sedan ganska länge.
Jarl Månsson har varit yrkeschaufför och Lillemor har arbetat på kexfabriken i Kungälv. Nu är de pensionärer sedan ganska länge. Bild: Stefan Berg

Enligt Månssons har fastighetsägarna inte givit någon som helst förvarning.

– Inte ett ljud. Ingen av familjerna här har hört något, säger Lillemor Månsson.

Sommaren blev deppig i kvarteret. En av de berörda familjerna valde att flytta. Lillemor och Jarl har däremot tagit hjälp av Hyresgästföreningen och bestrider uppsägningen. De är särskilt upprörda över att bolagets vd sagt att makarna skulle ”ha mycket bättre boendemiljö i ett äldreboende”.

– Varför ska vi belasta samhället när vi klarar oss bra här?, undrar Lillemor Månsson.

Motstridiga besked

Det finns frågetecken kring den påstådda försäljningen av bostäderna. Hyresvärden, Fastinvest AB, står fortfarande som ägare i Lantmäteriets register. Vd:n Daniel Abelson har lämnat motstridiga besked till Hem & Hyra – han säger dels att han ”fick till en bra deal”, dels att han ska kontakta mäklare och lägga ut fastigheterna till försäljning.

ANNONS
 Jarl Månsson använder en trapphiss för att ta sig upp på övervåningen.
Jarl Månsson använder en trapphiss för att ta sig upp på övervåningen. Bild: Stefan Berg

Detta tar också Hyresgästföreningens jurist Sandra Nogueira fasta på.

– Först och främst ifrågasätter vi försäljningen. Vi har inte fått se att det är sålt. I andra hand menar vi att det inte är skäligt att säga upp, på grund av att de har fått så kort tid på sig. Ju längre de har bott där desto tydligare är kravet på förvarning.

LÄS MER:AB Framtiden skärper kraven på Hyresgästföreningen

Hur ser du på makarna Månssons situation?

– Jag tycker att hyresvärdens agerande är jättedåligt.

Är sådana här fall vanliga?

– Tack och lov inte, svarar Sandra Nogueira.

Två bröder i styrelsen

I styrelsen för Fastinvest AB sitter förutom vd:n Daniel Abelson även hans bror, som själv bor i en av lägenheterna i Kareby. Brodern vill inte kommentera uppsägningarna.

– Tala med Daniel Abelson. Han är vd. Det är helt och hållet hans ansvarsområde, säger han.

LÄS MER:Rätten stoppar kamp mot svarthyror

Abelson uppger i sms till GP att bostäderna verkligen var sålda men att ”försäljningarna inte kunde fullbordas” när två hyresgäster vägrade flytta och att fastigheterna därför ska bjudas ut på nytt. Han skriver också att ”uppsägningen är gjord enligt gällande lag”.

Är det rätt att säga upp två gamla människor som haft sin bostad i 30 år och skött sig klanderfritt?

– Ingen vill köpa en villa med en hyresgäst, det är en villa de hyr och då får man räkna med att det kommer en dag då villan kommer att säljas. De har fått och har möjlighet att köpa villan, svarar vd:n.

ANNONS

Nästa steg i processen är att fallet tas upp i hyresnämnden. Dess beslut kan sedan överklagas till hovrätten. Slutligt avgörande väntas nästa år.

Besittningsskydd

En hyresgäst med förstahandskontrakt har i regel rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet. Det kallas besittningsskydd.

Skyddet kan brytas i vissa fall, bland annat om hyresgästen inte har betalat hyran, har stört sina grannar eller om huset ska rivas.

Källa: domstol.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS