Oro över utvecklingen i Göteborg – smittan ökar

Runt om Västra Götalands kommuner minskar smittspridningen av covid-19 – men i Göteborgsområdet ökar den. Smittskyddsläkare Leif Dotevall ser med oro på den senaste coronakartan och frågar sig:
– Kan man bromsa det som sker nu?

ANNONS
|

Antalet nya fall i Västra Götaland var 4 762 förra veckan. En ökning med ungefär en procent mot veckan innan.

– I det stora hela är det ju samma siffror, men det är inte samma siffror ändå. Det vi ser är att det är en klar glidning mot Göteborgsregionen, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han beskriver det som att smittan förflyttar sig. De nya fallen minskar i bland annat Skaraborg och Fyrbodal, där utbrottet i Strömstad tydligt klingat av.

– Det är Göteborgs stad och kommunerna runt Göteborg – som Mölndal, Härryda och Ale – som vi har en oro för just nu.

ANNONS

Bland Sveriges samtliga 290 kommuner har Härryda och Stenungsund fjärde respektive femte flest nya fall sett till befolkningsmängden.

LÄS MER:Distansundervisningen på högstadiet förlängs inte i Västra Götaland

Lokala restriktioner i regionen

Den senaste statistiken visar inte några dramatiska ökningar jämfört med veckan innan. Däremot blir trenden i Göteborgsområdet allt tydligare.

– Vi såg detta redan förra veckan, så det var det som var bakgrunden till att vi gick in med de särskilda regionala rekommendationerna.

Munskyddsrekommendationen i kollektivtrafiken gäller nu oavsett tid, och även i andra miljöer då det inte går att hålla avstånd. Samtidigt ska man avstå från icke nödvändiga resor.

LÄS MER:Nya, tuffare restriktioner införs i Västra Götaland

Förhoppningen är att, med allmänhetens insatser, kunna dämpa den ökning som redan märks av på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det här är en oro just nu. Vi står i en brytningspunkt på ett sätt. Kan man bromsa det som sker nu?

Göteborgsområdet är alltså i fokus just nu, men erfarenheten visar att andra delar av regionen kan drabbas på sikt.

– Vid varje händelse, både första och andra vågen, började det bland de yngre i Göteborg och storstäderna och gick sedan utåt.

Corona ökar i Göteborgs centrum

I Göteborg ökade smittspridningen bland boende i centrum förra veckan, efter att talen där varit något lägre vid den senaste statistikuppdateringen.

Överlag är det bred smittspridning som ligger bakom ökningen för Göteborg som helhet.

ANNONS

– Det finns egentligen inte något större utbrott, utan det är väldigt spritt. När vi ser på kartan ser vi att det är stora områden, och mycket smitta i hushåll, säger Leif Dotevall och fortsätter:

– Det finns fortfarande i sportsammanhang, arbetsplatser och på skolor. Men det är inte så att det går att förklara med en enda stor arbetsplats, på samma sätt som man kan i Västerbotten.

Hur stor risk ser du för en stor tredje våg?

– Det är egentligen ganska omöjligt att svara på. Det beror på vad som händer med mutationerna, med omvärlden och hur vi följer de förhållningsregler och rekommendationer som finns just nu. Det är de här faktorerna som står och spelar.

LÄS MER:Alla serveringsställen tvingas stänga senast 20.30

Dotevall: ”En kapplöpning”

I en intervju med GP uttrycker hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström en oro över vad en tredje våg kan få för konsekvenser för sjukvården. Vill det sig illa kan en ny våg bli den högsta hittills, menar hon.

Leif Dotevall oroas alltså också av utvecklingen. Han konstaterar samtidigt, som många gånger tidigare, att läget är svåranalyserat.

– Det finns en risk att vi ser en ökning, men just nu tror jag att ingen egentligen säkert kan ge någon prognos. Det är verkligen en vågskål – en kapplöpning mellan att försöka förhindra att så många som möjligt blir sjuka, och att försöka hinna vaccinera så många som möjligt.

ANNONS

LÄS MER:Vaccineffekt: Smittan på äldreboenden minskar

LÄS MER:FHM: Fritt fram för att krama barnbarn efter två vaccindoser

LÄS MER:Trots skolstängning efter sportlovet – Tegnell ser inget fel med resandet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS