Nytt norskt storsjukhus ökar svenska sköterskeflykten

ANNONS
|

Nybygget ligger alldeles intill E 6:an, i Kalnes strax norr om Sarpsborg och är imponerande redan på utsidan. Norra Europas modernaste sjukhus går i vitt och gult, är fyra våningar högt och har en välkomnande entré. Bakom huset breder ett böljande skogslandskap ut sig.

–Det är fantastiskt fint, men så har de också tagit lång tid på sig. Redan när jag började jobba i Norge 1997 hörde jag talas om det nya sjukhuset, säger den svenska sjuksköterskan Eva-Britt Karlsson.

Hon bor i Munkedal i mellersta Bohuslän och har de senaste 18 åren arbetat på norska sjukhus vid sidan av sitt ordinarie jobb inom NU-sjukvården. Skillnaden i restid är bara omkring 15 minuter mellan NÄL i Trollhättan och sjukhusen i Östfold fylke.

ANNONS

–Men det är mycket som skiljer arbetsplatserna åt. Förutom lönen, som är betydligt högre i Norge, är arbetstempot mycket lugnare. Och man slipper den ständiga jakten på lediga vårdplatser. Att jobba på sjukhus i Sverige innebär mycket tjafs med akuten och kommunerna.

Eva-Britt Karlsson berättar att hon från början såg det som en kul grej att åka till Norge för att arbeta inom sjukvården. Hennes plan var att resa till Tromsö och Lofoten. Det välbetalda jobbet var ett sätt att betala semestern.

Men efter en tid hamnade hon på sjukhuset i Fredrikstad, en mysig 1500-talsstad vid älven Glommas utlopp i Oslofjorden. Och där har hon blivit kvar.

–Jag är på en trevlig liten avdelning, där vi vårdar cancerpatienter med tumörer i öron-näsa-hals-området. Här får man lov att ta sig tid för patienterna. Dessutom finns det utrymme att prata med sina kolleger, säger Eva-Britt Karlsson.

Hon berättar om stressen på sin svenska arbetsplats vid kirurgavdelningen på NÄL och tycker det finns stora brister inom svensk sjukvård. Som 55-årig sjuksköterska beklagar hon att man inte värderar kompetens särskilt högt.

–I Sverige tycks de som bestämmer över vården tro att det går att ersätta många års rutin med helt nyutbildad personal, säger Eva-Britt Karlsson.

ANNONS

Än så länge är bara den gula psykiatriska delen av det nya sjukhuset i Kalnes helt klar, men i november ska hela nybygget vara igång. Då flyttar Eva-Britt Karlsson och hennes kolleger hit från sjukhuset i Fredrikstad.

En av de förväntansfulla är Linda Björkman-Widnes, 42 år och svensk sjuksköterska som sedan flera år bor i Norge med man och barn.

–Det känns otroligt spännande. Arbetsmiljön ser ut att bli jättebra, men det är en stor omställning. Just nu pågår mycket utbildning i all ny teknik inför flytten, säger hon.

Vi sitter i caféet i den ljusa och rymliga entréhallen. Vid sidan av en bemannad reception finns datorer för självincheckning av samma typ som vi är vana vid på flygplatser. Här ska patienterna knappa in sina personuppgifter för att bli registrerade och få besked om vart de ska gå.

Linda Björkman-Widnes tror det blir ännu lättare att locka hit svensk vårdpersonal när det nya sjukhuset har tagits i bruk. Precis som i Sverige har man svårt att fylla alla vakanser så behovet av att rekrytera sjuksköterskor från grannlandet är stort.

–Många pratar om höga norska löner, men jag tror bra arbetsmiljö och möjligheter att utvecklas betyder minst lika mycket. När det gäller arbetsbelastningen är den tuff här också.

ANNONS

Själv tjänar Linda Björkman-Widnes strax över en halv miljon norska kronor om året som sektionsledare för en neurologisk avdelning. Hon började som nyutbildad på Akershus universitetssjukhus i Oslo, där hon också träffade sin norske man som är läkare. De senaste fem år har hon arbetat på sjukhuset i Fredrikstad, som nu ska läggas ner.

–Vad jag uppskattar mest med sjukvården i Norge är att man blir sedd och lyssnad på. Redan från start har jag fått gå olika kurser och känt att jag har utvecklats i mitt yrke, säger Linda Björkman-Widnes och tillägger att svenska sjuksköterskor är populära eftersom man vet att de kan jobba hårt.

Läs också:Sjuksköterskebrist stänger 1 100 vårdplatser i Sverige

Fullt utbyggt kommer sjukhuset i Kalnes att ha 3 500 anställda. Redan från start är drygt 400 ur personalstyrkan svenskar och här finns gott om läkare och sjuksköterskor som pendlar från Strömstad, Uddevalla och Trollhättan. Tack vare läget alldeles intill motorvägen går det snabbt och smidigt att ta sig dit.

Ett samarbetsavtal med Västra Götalandsregionen gör att även svenska patienter tas om hand av den norska sjukvården. Boende i norra Bohuslän är välkomna om de är i behov av akut vård, till exempel vid hjärtstopp eller trafikolyckor.

ANNONS

Akutmottagningen på det nya sjukhuset blir en av de största i Norge och är utan tvekan den modernaste med all tänkbar avancerad teknik. Här finns också en psykakut, något som är unikt eftersom somatisk och psykiatrisk vård aldrig tidigare funnits under samma norska sjukhustak.

De supermoderna förlossnings- och neonatalavdelningarna räknar också med många patienter från Sverige. Redan i dag föds minst ett svenskt barn i veckan på något av sjukhusen i Östfold.

–Men i första hand är det nya sjukhuset avsett för fylkets egna 290 000 invånare. Här finns 560 vårdplatser på sammanlagt 90 000 kvadratmeter, säger Lene Merete Osvik, organisationsutvecklare och den som guidar oss runt.

Hon berättar att byggnaden konstruerats för att klara jordbävningar på 7,0 på Richterskalan. Inredningen är i minsta detalj utformad för personer med funktionshinder. För att förhindra stölder och annat svinn är alla arbetskläder försedda med chips. Och istället för vanliga anslagstavlor finns överallt stora bildskärmar med touchfunktion.

–För transport av mat och andra varor har vi åtta robotar som utför vaktmästarnas arbete. När en robot startar från laddningsstationen i källaren får den mottagande avdelningen besked via mobilen. Sedan åker roboten med sin last upp i en hiss till rätt del av sjukhuset, förklarar Lene Merete Osvik.

ANNONS

Omkring tusen personer kommer dagligen att besöka det nya sjukhuset. Alla inneliggande patienter har rymliga enkelrum med egen dusch och toalett, tv och sittgrupp för besökare. Däremot finns inga personliga arbetsrum, varken för läkare eller för annan vårdpersonal.

–En del är väldigt missnöjda, men jag tror de vänjer sig vid att ha med sin laptop och kunna koppla upp sig på det trådlösa nätverket var de vill. Att vara rörlig är en del av det nya sättet att arbeta, säger Lene Merete Osvik.

Kritik har även framförts mot de gallerförsedda balkonger som hänger utanför vårdrummen för tvångsvårdade patienter. I norska medierna beskrivs hur dessa psykpatienter blir en slags ”djur i bur” som kan betittas av omvärlden.

–Men samtidigt har vi fått beröm av patientföreningar, som tycker det är bra att även tvångsvårdade får möjlighet att gå ut på en balkong. Dessutom kan man inte se den som står på balkongen särskilt bra utifrån, säger Lene Merete Osvik.

Kostnaden för det nya sjukhuset ligger kring sex miljarder norska kronor. Slutligt beslut om bygget togs i december 2010, men det har funnits med i planerna mycket längre än så.

ANNONS