Nytt kommunavhopp från bolaget Soltak

Lilla Edet var en av sju kommuner som skulle samarbeta inom ett flertal frågor genom bolaget Soltak. Snart hoppade två av och nu meddelar även Ale att kommunen inte längre vill vara med.

ANNONS
|

Eftersom Öckerö och Orust tidigare har förklarat att de inte är intresserade av ett medlemskap kommer Soltak nu bara att bestå av fyra kommuner mot de sju som var planerat från början. Kvar är endast Stenungsund, Tjörn, Kungälv och Lilla Edet.

Soltak är ett samägt bolag med säte i Kungälv som bland annat skall samordna löneredovisning, personalhantering och datasystem för kommunerna. Detta för att få billigare och effektivare system. Det finns också planer på att försöka samordna upphandlingar för ägarkommunerna men där har man ännu inte kommit överens.

– Vi har just nu inga möjligheter att vara med, säger Paula Örn (S) kommunalråd i Ale.

ANNONS

Hon säger att projektet är intressant men då Ale inte gått in i några verksamheter så menar hon att det är bättre att helt avstå från att delta. Därför sålde kommunen sina aktier före årsskiftet.

–Vi ska följa projektets utveckling och det är möjligt att vi kanske kan köpa in oss i framtiden igen.

Paula Öhrn anser att medlemskapet i Soltak varit en segdragen historia som Ale kommun i dagsläget vill få slut på.

–Den förra moderatledda majoriteten var inte intresserad och vi menar att eftersom det inte finns en enighet att gå in och vara med så avstår vi nu helt istället.

Ales avhopp har tidigare följts av att både Orust och Öckerö har eller är på väg att backa ur.

– Det var ingen överraskning för oss att Ale nu hoppar av helt. Vi har förstått att kommunen inte har haft intresse att vara med. De projekt med ekonomi- och lönesystem som vi infört hade Ale själva driftsatt ganska kort tid innan och därmed var Ales intresse att vara med i bolaget inte så stort, säger Bengt Gustafsson vd för Soltak.

Soltak har för övrigt fått gå till sina medlemskommuner för att begära extra borgen på sammanlagt 14 miljoner kronor för att finansiera en del av de satsningar som just nu görs.

ANNONS

– Det är bland annat satsningar på plattformar inom datasektorn och en hel del annat som kostar pengar, säger Bengt Gustafsson.

Han avslöjar också att nästa satsning med stor sannolikhet blir en gemensam upphandlingsenhet.

– Erfarenheten visar att samlade upphandlingar ger stora ekonomiska vinster. Jag försöker puffa på för att det skall bli vår nästa stora satsning men där har politiken avgörandet helt i sin hand och ännu har inga sådana beslut fattats.

Fakta: Soltak

  1. Bildades 2013 för att skapa en gemensam organisation för ägarkommunernas personal- och ekonomisystem. Stöd- och servicetjänster för kommunerna skall också utföras av bolaget vilket ska spara pengar för de enskilda kommunerna.
  2. Ambitionen är en gemensam it-plattform 2017 och egna it-miljöer skall då kunna stängas ned.
  3. Bolaget tar också uppdrag från kommunerna till exempel att hantera alla skoldatorer åt Kungälvs kommun och att modernisera diariesystemet i Stenungsund och Lilla Edet.
  4. Bolaget har egen styrelse bestående av ett antal kommunalråd i ägarkommunerna.
  5. Planen var att sammanlagt sju kommuner skulle delta men efter avhoppen blir det nu inte mer än fyra kvar.
  6. De stora vinsterna har ännu uteblivit men utlovas på sikt.
ANNONS