Nybyggt höghus står i brand

Under onsdagskvällen brann ett av Gekås Ullareds bostadshus i Falkenberg. Det 16 våningar höga huset var helt nytt och obebott och tidigt på torsdagsmorgonen var elden under kontroll. Ingen ska ha kommit till skada men polisen har inlett en undersökning om mordbrand.

ANNONS
|

Runt klockan 20 på onsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en brand i ett ännu ej färdigbyggt höghus i Falkenberg. Huset är 16 våningar högt och kommer bestå av 134 hyreslägenheter.

Branden rasade okontrollerat i flera timmar och räddningstjänsten hade svårt att komma åt den eftersom deras kranbil bara når 13 våningar upp.

– Vi jobbar med att begränsa branden underifrån. Det började i taket och eftersom det är en nybyggnation är det väldigt öppet vilket gör att det är spridningsrisk neråt, sa Hanna Danielsson, kommunikatör hos räddningstjänsten Väst, på kvällen.

Räddningstjänsten fortsatte att kämpa mot elden under natten och framåt tidiga morgonen var branden under kontroll.

ANNONS

– Nu återstår en hel del eftersläckningsarbete och vi har dragit ner något på avspärrningarna, säger Martina Saghamre, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Närliggande hotell Vesterhavet fick evakueras, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Polisen upprättade en så kallad särskild händelse för att resurser från hela regionen ska kunna användas för att bistå räddningsledaren.

I närheten spelades allsvenska fotbollsmatchen mellan Falkenberg och Sirius.

När röken svepte upp över Falkenberg lämnade flera personer den allsvenska fotbollsmatchen mellan Falkenberg och Sirius, som spelades inte långt därifrån, rapporterar Radiosporten.

Vad som har orsakat branden är ännu oklart, men polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Hur många våningar som eldhärjats är oklart.

– Vissa delar har blivit förstörda, men det är takåsen som verkligen har brunnit, säger Hanna Danielsson.

Varken civila eller personal från räddningstjänsten som arbetade på platsen ska ha kommit till skada.

– Man söker nu av byggnaden. Det finns fortfarande småbränder i vissa delar, säger Hanna Danielsson.

Släckningsarbetet kommer att pågår åtminstone hela förmiddagen.

Gekås hus

Gekås Ullared är exploatör och kommer också stå som ägare när huset är färdigbyggt. Bolagets vd Boris Lennerhov fick beskedet om branden från sin fru.

– Det var lite chockerande att höra. Inte alls roligt.

ANNONS

Det är en något medtagen vd som GP når på onsdagskvällen.

– De materiella skadorna är en parentes i sammanhanget. Lyckligtvis bor ingen där ännu, säger han.

I brandens inledningsskede hade Boris Lennerhov inte sin telefon på sig, men när han en stund senare tittade till den hade han missat 19 samtal och fått 14 meddelanden. Bland annat hade delägare och intressenter i byggprojektet som besökte en fotbollsmatch på Falcon alkoholfri arena försökt nå honom. Från arenan syntes branden tydligt.

Vad är det första du kommer på torsdag?

– Försöka få reda på exakt vad som har hänt och varför. Det är naturligtvis viktigt att man vet att alla föreskrifter har följts och att man gjort allt enligt gällande lagar och regler.

Hur känner du nu?

– Det är frustrerande, tråkigt, jobbigt... Men saker händer. Jag är bara intresserad av att ingen kommit till skada.

Det branddrabbade huset är Gekås Ullareds andra hyresfastighet i Falkenberg. De har också ett hyreshus i Halmstad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS