Nyanlända följer John in i kulturens värld

Det är inte lika enkelt för nyanlända att hitta till kulturen som till fotbollen, anser Pontus de Salareff Klarén. Därför har han och hans kulturkollektiv valt att göra något åt det.

ANNONS
|

– Namaste! Pontus de Salareff Klarén tar emot gamla och nya deltagare innanför dörren till Grevedämmet i Mölndal. Varje tisdag eftermiddag och kväll genomför Konstkollektivet ”Öppen kulturell mötesplats” där framför allt nyanlända ungdomar, på individuell nivå, kan spela teater, musik och instrument, måla, fotografera och äta lite mat. – Det var en förutsättning att ungdomarna inte skulle behöva åka hem för att få mat, så vi träffas här och äter i kombination med att de får pröva olika former av kulturell verksamhet, säger Pontus de Salareff Klarén, vice ordförande i Konstkollektivet.

I köket gör ordförande Anna Fallström pastasallad tillsammans med några av ungdomarna, i ett rum får två förstagångsbesökare en gitarrlektion och i dans- och teatersalen tränar Ali Pejkaro och Diana Pisau på en dans. – Vi har blandat lite olika typer av dans. Rysk, turkisk och persisk med mycket hopp, säger Diana Pisau samtidigt som musiken till ryska Kalinka går i gång och dansen börjar. De har valt att ta sig till Grevedämmet varje tisdag och lördag. – Jag gillar inte att vara hemma. Jag mår mycket bättre här där jag kan spela teater och dansa, säger Ali Pejkaro.

ANNONS

Besökarantalet har sedan starten i april pendlat mellan 20 och 50 och gemensamt för de flesta är att de läser, eller känner någon som läser på Krokslättsgymnasiet där Pontus de Salareff Klarén arbetar. – Kultur är många gånger ganska svårtillgänglig. Vi kan inte bara ge dem ett rum och en gitarr för att de ska komma vidare. Då är det enklare med fotboll. Här vill vi ge våra nyanlända möjlighet att göra det de vill, säger Pontus de Salareff Klarén.

Med stöd på 100 000 kronor från Mölndals stad samt genom samarbete med studieförbundet Vuxenskolan har Öppen kulturell mötesplats kunnat bli verklighet. Vid öppnandet får de som kommer göra vad de känner för, därefter är det en enklare middag följt av en huvudaktivitet. – Vi har exempelvis haft dans, teater och en trumworkshop. Ibland är det någon från Konstkollektivet som ansvarar, ibland är det någon extern, men fokus är alltid att vi ska utgå från vad de som är här vill göra.

När kvällen sedan avslutas sker det alltid på samma sätt. – Vi sätter oss ner och snackar om dagsaktuella ämnen för att lära av varandra och för att utbyta erfarenheter. Det är lika nyttigt för mig som för de nyanlända. Nu väntar vi bara på att övriga Mölndalsbor ska hitta hit, säger Pontus de Salareff Klarén.

ANNONS

Fakta: Konstkollektivet

  1. En artistdriven medlemsförening, ett nätverk och en plattform för fri kultur.
  2. Utvecklar kulturella strategier, driver konstprojekt och arrangerar event med målsättningen att verka för en hållbar tillväxt i det fria kulturlivet.
  3. Genomför bland annat Öppen kulturell mötesplats där nyanlända får möta och coachas i olika former av kulturverksamhet.
  4. Öppen kulturell mötesplats har öppet varje tisdag klockan 16–21 till och med 6 juni.
ANNONS