Nya krispaketet ska hjälpa kommunerna under krisen

Januaripartierna har lagt fram ett rekordstort krispaket som ska hjälpa kommunerna och regionerna att klara välfärden under coronakrisen. Nu står det klart hur pengarna fördelas.
– Jag tror inte att det täcker våra kostnader fullt ut, men det är ett bra initiativ från regeringen och en bra signal till Kommunsverige, att vi inte står ensamma i den här krisen, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelseordförande i Göteborg.

ANNONS
|

Göteborgs kommun får preliminärt 589 miljoner kronor i krisstöd, ur de nya krispengarna som presenterades på en presskonferens på torsdagen.

Västra Götalandsregionen får preliminärt 752 miljoner kronor.

Till de här summorna kommer pengar som redan har aviserats, i vårändringsbudgeten och tidigare riksdagsbeslut, så i slutändan får kommunerna och regionerna alltså mer pengar i år och totalt rör det sig om 883 miljoner kronor för Göteborgs kommun och 1,5 miljarder för Västra Götalandsregionen.

Axel Josefson (M), kommunstyrelseordförande i Göteborg, är positiv till beskedet, men tveksam till om stadens ökade kostnader kommer att täckas fullt ut.

– Kommunerna har ett mycket svårt läge i och med den kris vi nu upplever. Regeringens initiativ är ett välbehövligt tillskott. Sedan får vi se hur långt detta räcker, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Därför har det nya coronaviruset slagit så hårt

För Göteborgs del är både kraftigt minskade skatteintäkter och ökade kostnader att vänta.

Axel Josefson säger att alliansen, sedan de tog över styret, har hushållat med stadens pengar och byggt upp reserverna. Vid årsskiftet gjorde staden också en stor vinst.

– Vi har sagt att vi ska upprätthålla den kommunala servicen, det är viktigt att göteborgarna kan få den välfärd vi har ansvar att leverera, säger han.

Oppositionsrådet Jonas Attenius (S) säger att krispengarna är välkomna i en oerhört svårt situation.

– Vi ser tyvärr de varsel på rekordnivå som kommit och vi får minskade skatteintäkter som successivt kommer att märkas av, säger han.

LÄS MER:Så många kan dö om det nya coronaviruset fick härja fritt

Ska värna skola och vård

Det var på torsdagen som regeringen och samarbetspartierna C och L lade fram ett nytt krispaket på 15 miljarder kronor för att kommunerna och regionerna ska klara välfärden under coronakrisen.

– Det handlar om att värna skola, omsorg, sjukvård och kollektivtrafik, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Tillsammans med tidigare pengar handlar det om 20 miljarder kronor i höjda statsbidrag, i vårändringsbudgeten som föreslås den 15 april och enligt finansministern Magdalena Andersson (S) är det det största krispaketet någonsin till kommunerna.

12,5 miljarder av de här pengarna blir permanenta och kommer alltså att komma kommunerna och regionerna till del även de kommande åren, så att de ska kunna planera långsiktigt i krisen, och kunna behålla personal.

ANNONS

LÄS MER:Professor skeptisk till privata antikroppstester

70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna. Hur mycket pengar det handlar om för enskilda kommuner påverkas av kommunernas storlek.

För en genomsnittskommun handlar det om runt 36 miljoner kronor i ökat statsbidrag i år, och runt 30 miljoner kronor de kommande åren, enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomis-politiska talesperson.

Ytterligare två miljarder föreslås också för att kompensera kommuner och regioner för merkostnader kopplade till utbrottet av covid-19, som skyddsutrusning och intensivvårdsplatser. Tillsammans med det tidigare tillskottet som klubbats av riksdagen rör det sig nu om 3 miljarder kronor.

SOS Alarm föreslås också få höjt anslag med 15 miljoner kronor under 2020.

Oppositionsförslag

Tidigare har oppositionspartierna krävt mer pengar på grund av coronakrisen.

Vänsterpartiet har exempelvis velat se ett tillskott på 25 miljarder kronor, medan Moderaterna föreslagit 15 miljarder kronor, bland annat för ett lönetillägg till vårdpersonal.

Så fördelas pengarna (preliminära siffror) år 2020:

Göteborg: 589 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 883 miljoner kronor totalt.

Ale: 31,8 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 47,7 miljoner kronor totalt.

Alingsås: 42,1 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 63,1 miljoner kronor totalt.

Härryda: 38,6 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 57,9 miljoner kronor totalt.

Kungsbacka: 85,6 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 128,4 miljoner kronor totalt.

Kungälv: 47 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 70,4 totalt.

Lerum: 43,3 miljoner kronor med torsdagens besked. 64,8 miljoner totalt.

Lilla Edet: 14,3 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 21,5 miljoner kronor totalt.

Mölndal: 70,4 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 105,6 miljoner totalt.

Partille: 39,9 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 59,8 miljoner kronor totalt.

Stenungsund: 27,2 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 40,8 miljoner kronor totalt.

Tjörn: 16,3 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 24,4 miljoner kronor totalt.

Öckerö: 13,1 miljoner kronor i och med torsdagens besked. 19,7 miljoner kronor totalt.

Västra Götalandsregionen 752 miljoner kronor i och med torsdagens besked, 1,46 miljarder totalt, inklusive tidigare besked och kömiljarden.

Fakta: Extrastöd till kommuner och regioner

Sammanlagt föreslår regeringen, C och L ett tillskott på 22 miljarder kronor till kommunerna och regionerna i vårändringsbudgeten, som presenteras den 15 april, för 2020.

20 miljarder av förstärkningen är genom ökade generella statsbidrag i år, varav 15 miljarder presenterades på torsdagen.

Pengarna ska göra att samhällsviktiga funktioner som vård, skola, omsorg och kollektivtrafik ska kunna upprätthållas.

12,5 miljarder, av de 20, handlar om permanenta anslagsökningar till kommuner och regioner också de kommande åren.

Ytterligare 2 miljarder föreslås också för att kompensera kommuner och regioner för merkostnader kopplade till utbrottet av covid-19, som skyddsutrusning och intensivvårdsplatser. Tillsammans med det tidigare tillskottet som klubbats av riksdagen rör det sig nu om 3 miljarder kronor.

SOS Alarm föreslås också få höjt anslag med 15 miljoner kronor under 2020.

Prestationskravet och återrapporteringskravet för att regionerna ska få tillgång till kömiljarden tas bort tillfälligt under 2020.

Det nya krispaketet har förhandlats fram mellan regeringen, C och L.

Källa: Regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS