Ny destination för mat och hållbarhet

Genom att skapa ett innovativt konferenscenter för möten och mat vill initiativtagarna till Garveriet i Floda leda omställningen till en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.

ANNONS
|

Det stora huset mellan järnvägen och ån, som en gång var ett garveri för lädersulor och inte för länge sedan ett förfallet område och tillhåll för kriminella, har genomgått en förvandling. Nu rymmer det bageri, kafé, restaurang, matstudio och ett konferenscenter i saluhallsliknande miljö.

– Tanken är att Flodabor ska kunna komma in här och köpa sitt bröd eller något från vårt skafferi, men vi ska också ta emot konferenser med upp till 150 personer och ha matlagningskurser och föreläsningar med fokus på mat och hållbarhet, säger Karin Forsberg, vd för Garveriet.

Förhoppningen är att förändra hur vi i dag köper och tillagar mat genom att få dem att använda fler lokala råvaror och sprida kunskapen som gått förlorad från våra mor- och farföräldrar. Men det handlar också om att hitta nya innovativa sätt att ta till vara den mat som odlas och framställs i närområdet för att skapa en mer hållbar livsmedelskedja.

ANNONS

– Tanken är att vi ska lära ut vår kunskap om mat och hållbarhet men vi hoppas också lära oss av de som kommer hit, så att vi blir en mötesplats för utbyte av kunskap, säger Maria Lillieström som är marknadsansvarig.

Matts Johansson, grundare av restaurang Jernbruket i Floda liksom Café da Matteo i Göteborg, är en av initiativtagarna till Garveriet ihop med fastighetsägaren Jonas Brandström, ägare till bland annat Öijareds säteri. De är båda lika övertygade om behovet av att ställa om vår livsmedelsproduktion. Det är också Niklas Wennberg från Stadsjord som tidigare odlat upp stadsnära marker i Göteborgsområdet. I Floda kommer han starta en grönsaksodling och fiskodling.

Men även kött kommer att hanteras och serveras på Garveriet.

– Köttproduktion är utskällt i miljösammanhang. Men kor ingår i livsmedelskedjan för att få naturlig gödning. Men vi kan ersätta delar av det kött vi äter i dag och vi kan bli mycket bättre på att använda hela djuret, säger Matts Johansson.

Som kock och matkreatör har Patrik Severin från Gunnebo slott rekryterats. Han ska leda arbetet i köket men också kurser och föreläsningar.

– Maten vi serverar ska visa var vi står och hur vi tänker, säger Patrik Severin och berättar att han själv fått ifrågasätta sina egna ideal.

ANNONS

En sak som han nyligen tänkt om kring är smör, efter att ha pratat med en bonde.

– Det krävs stora mängder mjölk för att producera grädde och ännu mer för att göra smör. Vi äter smör lite slarvigt i dag. Vi skulle inte behöva äta så mycket.

När Garveriet öppnade i måndags serverades därför ett rågbröd med pumpakräm med hyvlad broccolistam.Det sistnämnda är något som många säkert slänger i soporna, och ett tydligt exempel på hur Garveriet vill sprida kunskap kring hur råvaror kan användas på nya sätt.

Vad ser ni blir stora utmaningar?

– Att få människor att inse att de måste betala mer för maten samt att få allt land som ligger i träda att börja brukas igen, säger Matts Johansson.

Fakta: Garveriet

  1. Ett innovationscenter för möten och mat som fokuserar på hållbarhet.
  2. Här finns bageri, kafé, restaurang, matstudio, ett bryggeri, konferensrum och lärorum.
  3. Verksamheten drivs av entreprenörerna Matts Johanson och Jonas Brandström.
  4. Fastigheten ägs av Jonas Brandström.
  5. Ligger i Floda, ett stenkast från järnvägsstationen.
  6. Ska bli självförsörjande på grönsaker, fisk och el.
  7. Akvaponik (fisk- och grönsaksodling) ska drivas av Niklas Wennberg och verksamheten.
ANNONS