Parallellt med cellproven för livmoderhalscancer hos barnmorska införs nu självtester.
Parallellt med cellproven för livmoderhalscancer hos barnmorska införs nu självtester. Bild: isabell Höjman/TT

Nu införs självprov för screening av cancer

Nästan 60 000 personer i regionen står i kö till gynekologiskt cellprov för HPV-virus som kan ge livmoderhalscancer har vuxit under pandemin, och nu blir det möjligt att själv ta ett gynekologiskt prov.
– Vi hoppas att alla som erbjuds ska beställa ett test så att vi kan börja erbjuda cellprov i rätt tid, säger Maria Gjertsen, projektägare och chef för Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar.

ANNONS
|

Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Men under pandemin har screeningen för livmoderhalscancer halkat efter. Betydligt färre gynekologiska cellprov för HPV, för att upptäcka livmoderhalscancer, har tagits under pandemiåret, och en kö har vuxit fram.

I regionen väntar 59 839 personer på att bli kallade. I Göteborg är siffran 16 668 personer och i Göteborg med kranskommuner, Mölndal, Härryda, Partille, Kungälv, Ale, Stenungsund och Hönö står 23 206 personer i kö.

Drygt hälften av dem som kallas brukar ta cellprov.

Under januari och februari 2020 kallades 21 122 kvinnor för provtagning till Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar. Motsvarande siffra för 2021 är 4 313.

ANNONS

För att banta kön och så småningom kunna erbjuda alla ett test i tid erbjuder regionen ett självtest, med start i början av juni.

Maria Gjertsen är projektägare och chef för Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar.

– Det är viktigt att du går på dina cellprov, eller tackar ja. Viruset vi testar för är en vanlig variant av virus. De flesta är ofarliga, men några kan leda till cellförändringar, som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer, säger hon.

Hur orolig behöver man vara om ens prov skjutits upp under pandemin?

– Att det drar ut på tiden någon enstaka gång har oftast ingen betydelse. Det tar lång tid att utveckla livmoderhalscancer. Det viktigaste är att gå på tiderna man blir kallad till, eller tacka ja till ett självtest, så att vi kan jobba ner kön och erbjuda test i tid.

Hon tror att de kommer att de åtminstone kommer att behöva hösten på sig, för att beta av kön så att alla åter erbjuds prov i tid. Det hänger också på kapaciteten hos laboratorierna.

Hon säger att självproven är både enkla att ta och tillförlitliga.

– Man behöver inte nå till livmoderhalsen, som man gör hos barnmorskan, utan det räcker med sekret från slidan. Man för in pinnen i slidan, och snurrar några varv.

ANNONS

Halverats i och med screeningen

Självproven kommer att erbjudas till en del av dem som på grund av pandemin inte kallades till cellprov under 2020 och 2021. Parallellt med det kallas kvinnor för cellprov hos barnmorska.

Ett sånt här självtest används redan i region Stockholm och Skåne.

Antalet fall av livmoderhalscancer har nästan halverats i Sverige sedan screeningen infördes på 60-talet. Att de drabbade oftast får behandling tidigt gör också att de flesta botas från sjukdomen. Men livmoderhalscancer är trots det den näst vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland unga kvinnor i Europa.

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer beror ofta på ett virus. Därför testas kvinnor för HPV, Humant papillomvirus.

De flesta som får den här typen av cancer är mellan 30 och 40 år, eller över 70 år.

Oftast går det att få behandling för att bli av med sjukdomen.

Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är ett virus som kallas HPV, humant papillomvirus.

HPV sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom olika former av sex.

HPV-virus är vanligt och de flesta infektioner läker av sig själv. Men ibland kan de orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

Källa: 1177

LÄS MER:2 600 svenskor drabbas varje år av gynekologisk cancer

LÄS MER:Cellprov har halkat efter under corona – nytt självtest på gång

LÄS MER:Cellprovtagningar pausas på grund av coronapandemin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS