Laxodlingar är vanligt i Norge men omtvistade i Sverige. Här går utvecklingen mot slutna system på land. Bild: Tomas Oneborg
Laxodlingar är vanligt i Norge men omtvistade i Sverige. Här går utvecklingen mot slutna system på land. Bild: Tomas Oneborg

Nej till fiskodling utanför Onsala

Länsstyrelsen säger nej till laxodling till havs utanför Bua och Onsala. Myndigheten bedömer att det finns en stor risk för att vildlaxen påverkas negativt.

ANNONS
|

Företaget Marina odlingståget har ansökt om tillstånd för laxodling på två platser i havet utanför Bua i Varberg och Onsala i Kungsbacka. GP har i tidigare artiklar skildrat företaget och forskares syn på laxodling liksom fiskexperters oro. Företaget har hävdat att med deras teknik skulle odlingarna inte utgöra något hot mot vildlaxen, men länsstyrelsen gör nu en annan bedömning, vilket Kungsbacka-Posten först skrev om.

– Öppna kassodlingar är i dagsläget svårt att få tillstånd för med de risker som finns kring rymning, sjukdomar, parasitspridning och gödningsproblematik, säger Björn Fagerholm, fiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Han säger att ansökan i stora delar var bristfällig och att företaget börjat i fel ände.

ANNONS

– Först borde man ha ett samråd med oss och kommunerna samt berörda parter och sedan lämnat en fullständig beskrivning samt en teknisk beskrivning på vad man vill göra och hur anläggningen är tänkt att fungera.

När det gäller placeringen av odlingarna väger synpunkter från kärnkraftsverket Ringhals även tungt i beslutet.

– De vill inte ha något som riskerar att hamna i kylvattenintaget, exempelvis vid en storm eller olycka, säger Björn Fagerholm.

I dag finns inga laxodlingar i svenska hav.

Finns det inte en risk för att ni är för restriktiva?

– Det tror jag inte, det beror på hur högt man värderar de vilda bestånden och vad man är villig att riskera. Det finns många unika laxbestånd i Halland och på västkusten som vi värderar högt och det har satsats stora resurser, pengar och arbete under lång tid för att bevara dessa.

ANNONS