En dömd mördare har åtalats för ytterligare brott. OBS! Genrebild
En dömd mördare har åtalats för ytterligare brott. OBS! Genrebild

Misstanken: Mördare dödshotade åklagare

”När jag kommer ut härifrån så ska jag skjuta den djävla åklagaren”. Hotet uttalades inifrån häktet av en nu dömd mördare.
– Att hota poliser, åklagare och domare till livet för att de sköter sitt jobb är allvarligt, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

ANNONS
LocationVästsverige|

Mannen är dömd till ett längre fängelsestraff för ett uppmärksammat mord som begicks i Västsverige förra året.

Nu åtalas han för ytterligare brott – hot mot tjänsteman.

Han hade suttit häktad i omkring ett halvår när händelsen inträffade.

En kriminalvårdare inne på det häkte där mördaren förvarades skrev senare i en rapport att de pratade under tiden som de var på väg till en hiss.

Mannen beskrevs som upprörd över åklagarens beslut om restriktioner. "Vi svarar i lugn och sansad ton sakligt och korrekt på klientens frågor, men han eldar upp sig själv", fortsätter kriminalvårdaren i rapporten.

"Skjuta den djävla åklagaren”

Och då kom hotet: "Jag skiter i om jag sitter hela livet på kåken [...] När jag kommer ut härifrån så ska jag skjuta den djävla åklagaren".

ANNONS

Nästa dag kom ytterligare ett hot riktat till åklagaren. Även då skedde det via en kriminalvårdare. Han ska ha sagt "när jag kommer ut ska jag hitta åklagaren och ha ihjäl hen".

En kort tid efter de uttalade hoten väcktes åtalet mot mannen och den hotade åklagaren tvingades möta mannen under rättegången.

– Att hota poliser, åklagare och domare till livet för att de sköter sitt jobb är allvarligt, säger kammaråklagare Klas Lundgren som nu åtalat mördaren för hot mot tjänsteman i två fall.

Han fortsätter:

– Även om detta inte skulle innebära något ytterligare straff är det så allvarligt att man ska dömas för det.

Konkretiserat hot

Han berättar att både han själv och flera av hans kollegor tidigare utsatts för hot i sin yrkesroll:

– Det är allvarligt. Vi gör ju inte det här av personliga skäl, vi sköter våra jobb.

Straffet för hot mot tjänsteman kan landa på några månaders fängelse berättar Lundgren. Han berättar att det är allvarligare när det sker öga mot öga, så man direkt kan verkställa hotet, än exempelvis över telefon eller sms.

– Men i det här fallet var hotet så konkretiserat, att det skulle verkställas när han kommer ut. När det nu blir. Om du hotar en polis i samband med ett ingripande är det en sak men om man säger "jag ska söka upp dig på din fritid och slå ihjäl dig", det är värre, bedömer Klas Lundgren.

ANNONS

Mördaren nekar till de nu åtalade brotten. Han säger i förhör att han inte alls uttryckt sig så här.

ANNONS