Misstänkt handel med elfenben

En annons på Facebook om några prydnadssaker till salu i Göteborg har väckt misstankar. Nu har annonsören polisanmälts eftersom föremålen skulle kunna vara av elfenben.

ANNONS

Annonsen visar ett antal snidade djur och något som ser ut som en pennkniv.

Handel med elfenben måste ha särskilt tillstånd, bestämmelserna är stränga eftersom elefanten är en utrotningshotad art.

En fråga om annonsen verkligen var tillåten dök upp på Jordbruksverkets forum för någon månad sedan. Artskyddshandläggare Andrea Ljung beslöt att skicka frågan vidare till Länsstyrelsen i Västra Götaland som i sin tur polisanmälde annonsen.

– Det är jättesvårt att se på bilden om det rör sig om elfenben. När det är ett glasklart fall anmäler vi det själva till polisen. De här annonseras som "prydnadsföremål". Jag skulle gissa att hälften kan vara elfenben, men inte alla, säger hon.

ANNONS

För elfenbensföremål som bearbetats före 3 mars 1947 behövs inte något särskilt tillstånd för handel, däremot måste föremålets ålder kunna dokumenteras.

– Om du till exempel fått ett föremål av din mormor som varit missionär kan dokumentationen vara en bild från tiden före 1947 som visar både mormor och föremålet.

Det hjälper inte om det går att visa att det rör sig om en gammal bete, det är tiden för bearbetningen som räknas. Sedan gäller det också att kunna visa hur den kommit till Sverige och att det finns en laglig bakgrund.

Förbjudet att handla med elefantbetar

Vad gäller råelfenben, det vill säga elefantbetar, ges sedan 2011 inga kommersiella tillstånd.

– Innehav är inte illegalt, man måste inte förstöra en elefantbete om man har en sådan. Men vi brukar ge rådet att inte ha det framme utan lägga undan och spara. Om tjugo år kanske situationen för elefanten i världen ser bättre ut.

Det är inte heller tillåtet att resa med föremål som består av elfenben utan särskilt tillstånd.

Jordbruksverket får tips från allmänheten med regelbundna mellanrum, enligt Andrea Ljung.

– Vi upplever att folk i Sverige blivit mer medvetna och vi får ofta frågor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS