Fler sopor än avtalat gjorde det svårt för Renonorden att hinna med i Steungsund, enligt vd:n Peter Ekholm. Arkivbild: Lena Garnold
Fler sopor än avtalat gjorde det svårt för Renonorden att hinna med i Steungsund, enligt vd:n Peter Ekholm. Arkivbild: Lena Garnold

Mer avfall gjorde att Renonorden inte hann

ANNONS
|

Sedan i januari i år har sophämtningen i Stenungsund halkat efter. GP har i flera artiklar skrivit om uteblivna och sena hämtningar och missade avvikelserapporter som fick Stenungsund att hota med vite på 40 miljoner.…

Peter Ekholm erkänner att starten för Renonorden i Stenungsund var strulig. När Nordens största avfallsföretag vinner upphandlingen och tar över i januari 2016 får de börja med att ta hand om restavfall som inte tömts sista veckan på 2015.

Enligt Peter Ekholm var förfrågningsunderlaget under upphandlingen undermåligt. I det framgick att Stenungsund hade behov av 66 000 matavfallstömningar, men dessa ökar med 36 procent, till över 90 000. Extra hämtningar under sommarhalvåret skulle enligt avtalet vara 694, i verkligheten var de 17 000, en ökning med 2349 procent. Hämtning vid kampanjer, som enligt avtalet skulle vara 110, blev nästan 600.

ANNONS

–Vi kom snabbt underfund med att det inte stämde, vi fick ta in extra resurser och beslutade att skaffa ytterligare en bil men det skulle ta 9-10 månader innan den kunde levereras så vi fick hyra in fordon för att hinna med, säger Peter Ekholm.

Ett av klagomålen är att Renonorden inte hämtade i tid?

– Det kan man ju tycka, men det var mycket avfall att hämta, vi hade planerat för den mängd som kommunen hade angett i förfrågningsunderlaget och när det blir en så mycket större mängd, då hinner vi inte med, och det är vi hemskt ledsna för.

Under hösten framkom att Stenungsund hotade med vite på 40 miljoner gällande bland annat missad avvikelserapportering. Enligt Peter Ekholm påpekade Renonorden redan i november 2015 att taggarna måste sitta rätt för att de skulle kunna återrapportera avvikelser på rätt sätt men att Stenungsund ville lösa det själva eftersom de, enligt Peter Ekholm, tyckte att det skulle bli för dyrt att låta Renonorden göra det.

Problemen fortsatte under sommaren.

– Vi satte in extra resurser, alla var nöjda med vår insats, men när vi sedan skickade ett fakturaunderlag, fick vi ett hot om vite på 40 miljoner kronor i retur, säger Peter Ekholm som säger att det gjorde honom besviken.

ANNONS

Han tog kontakt med företagets advokater som konstaterade att kommunen inte hade något juridiskt på fötterna.

–Om de visste att de skulle kunna ha 40 miljoner i fickan tror du att de bara skulle släppa det då?

I början av december kom parterna överens om att avsluta avtalet siste januari. I februari tar tidigare entreprenören Renova över.

Peter Ekholm är kritisk till hur allt har utvecklat sig och säger att han tycker att det som hänt är tråkigt.

– Det är första gången det hänt oss. Vi hade möte om att gå skilda vägar, för får man ett vite på 40 miljoner är relationen över, Peter Ekholm.

Orsaken till att Peter Ekholm inte uttalat sig i media tidigare beror på en överenskommelse med Stenungsund om att inte göra det.

– Det här är ett sätt för oss att förmedla en rättvis bild av hur det har varit, säger Peter Ekholm.

Björn Alm-Ekenberg, teknisk chef på Stenungsunds kommun, säger att det blev avvikande mängder avfall i starten men att det reglerades i februari men avböjer ytterligare kommentarer.

ANNONS