Sedan några veckor tillbaka ligger Mattias Säfwenbergs bok om svenskt vin på bokhandelsdiskarna. Oavsett ursprung ska inte vitt vin serveras för kallt och rött vin inte för varmt, tipsar han. Många viner blir också bättre dag två. Bild: Elisabet Hvittfeldt
Sedan några veckor tillbaka ligger Mattias Säfwenbergs bok om svenskt vin på bokhandelsdiskarna. Oavsett ursprung ska inte vitt vin serveras för kallt och rött vin inte för varmt, tipsar han. Många viner blir också bättre dag två. Bild: Elisabet Hvittfeldt

Mattias har skrivit första boken om svenskt vin

På en restaurang i Lerum finns en av Sveriges främsta vinkännare, kanske den främste vad gäller svenska viner. Nu har Kungälvsbon Mattias Säfwenberg gett ut en bok om svenska viner - den första i sitt slag.

ANNONS
|

Fem svenska vinflaskor på ett mysigt dekorerat bord möter gästen alldeles innanför entrén. En liten utställning med fakta om svenskt vin hänger ovanför. Det känns varmt och välkomnande.

Här, på Aluddens Prôvidore, arbetar Mattias Säfwenberg som sommelier. Vinintresset har han med sig hemifrån, det är mångårigt. Pappan var intresserad, gjorde egen sherry, och Mattias fick pröva på olika sorter.

Så började det och sedan har intresset bara vuxit, så mycket att han har skrivit boken Svenskt vin – en vinvärld som växer. Där får läsaren veta det mesta om svenskt vin.

– Boken är för alla, inte bara vinnördar. Jag vill skapa nyfikenhet och intresse, säger han.

ANNONS

Sin första egna vinbok köpte han när han var 19, innan han ens fick gå på Systembolaget själv. Det var spännande att läsa om de berömda slotten i Bordeaux och de fina utländska vinerna, minns han.

Han läste mer, började ha vinprovningar, och utbildade sig. Men inte till sommelier utan sjuksköterska. I 14 år arbetade han inom sjukvården, mest inom cancer- och hjärtsjukvård.

Det blev vinkunskap på Göteborgs universitet men redan innan hade han bestämt sig för att helt byta bana.

– Min omgivning sade det också, att jag var knäpp som inte gjorde något med min kunskap. Därför blev det naturligt när min bror öppnade restaurangen att vi skulle göra något ihop. Så sedan 2006 har jag arbetat som sommelier.

Vid den tiden hade han börjat testa svenskt vin men tyckte länge att kvalitén var ganska svajig, och det fanns inte heller så mycket att prova.

Men 2011 så hände något som fick honom att ändra uppfattning.

– Då provade jag ett riktigt gott vin och upptäckte att det fanns ett kunnande på den här vingården. Jag insåg att det fanns en potential för att vi också ska kunna bli ett vinland om utvecklingen fortsatte i den riktningen - och det har den gjort.

ANNONS

Nu dyker det upp nya vingårdar hela tiden, i Mellan- och Sydsverige och allra mest i Skåne. På Systembolaget finns 35-40 olika viner och Sverige är godkänt av EU som vinland sedan 1999.

Framför allt är det vita vinet som har vunnit vindrickarnas gunst och en del håller god internationell klass, säger Mattias. Han beskriver smaken som "fruktig, frisk och insmickrande".

Han frestar förstås gärna gästerna med svenskt vin och de flesta är mycket positiva.

– Vi svenskar är ganska öppna och nyfikna för att prova vin, kanske för att vi inte har varit ett vinland förut.

ANNONS