Mary öppnar nya perspektiv

En fientlig blick, en nedlåtande suck eller en taskig kommentar. Under hela sin uppväxt utsattes Mary Juusela för diskriminering på grund av sitt ursprung. Nu vill hon utbilda världen i tolerans.

ANNONS
|

Åsaskolans 660 elever, deras lärare och föräldrar har under fem dagar varit på en insiktsfull resa bland fördomar, fientlighet och utanförskap.

– Det var en mamma till en elev som föreslog att skolan skulle bjuda in mig. Hon hade varit på en av mina föreläsningar och upplevde att det fanns ett behov här, berättar Mary Juusela.

Hon var bara fem år gammal när hon för första gången reducerades till en hudfärg.

– Vi stod i en ring och en pojke på förskolan där jag gick ville inte ta min hand, han sa att den var äcklig. Trots att det har gått 30 år påverkar det mig fortfarande.

ANNONS

Men det var inte den plumpa kommentaren som satte djupast spår, utan de vuxnas reaktion.

– Vad gör vi nu, frågade de sig.

Mary Juusela gör en kort paus. Högstadieeleverna som samlats i Åsaskolans gymnastiksal sitter knäpp tysta.

– Sedan sa fröknarna: "Vi låtsas inte om det".

Stockholmstjejen Mary Juusela har sitt ursprung i Indien och växte upp hos finska adoptivföräldrar i Bålsta. Eftersom hon stack ut från mängden blev hon ett hett villebråd för människor med snäva ramar för hur någon ska vara för att räknas som svensk.

Ingen anade hur ont det gjorde.

– Jag klädde på mig ett leende och lärde mig att vara duktig.

När Mary Juusela var 19 år svämmade sorgen över.

– Jag tvingades att stanna upp. Sakta lärde jag mig att se det värdefulla i mig själv och andra.

För att försöka förstå varför hon hade utsatts för kränkningar bestämde hon sig för att gå till botten av fördomarnas källa. Samtidigt som universitetsstudier och arbete intervjuade hon på eget bevåg 700 familjer på 40 svenska orter.

– Det är hemma kring köksborden vi formar Sverige. Vad som sägs där fastnar, det är viktigt att tänka på, säger Mary Juusela.

ANNONS

Nu ligger den omfattande studien till grund för Lika olika-metoden som tagits fram i samarbete med Högskolan i Kristianstad. Hittills har Juusela utbildat 15 000 personer runt om i Europa. Genom att störa och beröra försöker hon röra om i mindre bra situationer och skapa förståelse för att handlingar får konsekvenser.

– När den stora massan är tyst och inte gör något skapas otrygghet. Det är viktigt att alla står upp för den positiva förändringen som världen behöver nu mer än någonsin.

Fakta: Mary Juusela

  1. Ålder: 34 år
  2. Utbildning: Kandidatexamen i journalistik och Master i General Management från Högskolan i Kristianstad
  3. Bakgrund: Har jobbat med internationellt bistånd i 11 år för Utrikesdepartementet, Swedfund international och stiftelsen AiDucatius
  4. Familj: Son och föräldrar
  5. Aktuell: Grundare av Lika Olika som utbildar skolor, företag, kommuner och föreningar i tolerans.
ANNONS