Christian Lööf och Martti Raappana tog kontakt med varandra när Martti kom hem från sjukhuset och har träffats flera gånger sedan dess. Bild: Lisa Henricson
Christian Lööf och Martti Raappana tog kontakt med varandra när Martti kom hem från sjukhuset och har träffats flera gånger sedan dess. Bild: Lisa Henricson

Marttis liv räddades när hjärtat stannade

Martti Raappana drabbades av plötsligt hjärtstopp i bilen på väg hem till villan i Partille. Hans liv räddades av Lerumsbon Christian Lööf och efter händelsen har de fortsatt att hålla kontakten.

ANNONS
|

Martti Raappana, 73 år, minns själv ingenting av dagen då hans liv hängde på en skör tråd. Men frun Kaarina och andra i hans närhet har berättat att allt var som vanligt. Martti gick upp och åt frukost och åkte till Partille tennishall för att träna, vilket han brukade göra tre gånger i veckan.

– De andra på träningen sa att jag var lite tystare än vanligt, men annars var allt okej, säger Martti.

Han och Kaarina bjuder på kaffe och prinsesstårta och sätter sig bredvid varandra i uterummet. På utsidan syns inte ett spår av vad Martti varit med om och tre månader efter olyckan känner han sig nästan helt återställd.

ANNONS

– Jag är lite förvånad själv att återhämtningen gått så snabbt. Nyligen spelade jag tennis igen för första gången och det gick bra, jag kände mig bara lite trött de sista tio minuterna, säger Martti och fortsätter berätta om dagen då han fick hjärtstopp.

Efter tennisträningen tog han en fika och satte sig sedan i bilen för att köra hem. I vanliga fall brukar Martti åka ensam, men den här gången var en av träningskompisarna med. När de kört över E20 och svängt av mot Sävedalen kollapsade Martti. Hans vän försökte styra upp bilen så att de inte skulle hamna i det motsatta körfältet men i stället kraschade de in i en vägskylt.

Framför dem körde Christian Lööf, som tidigare arbetat många år som brandman. När han hörde smällen stannade han, rusade fram till bilen och drog ut Martti.

– Jag såg direkt att han inte andades och började göra hjärt-lungräddning (HLR) för att hjärnan skulle få syre. Samtidigt skrek jag till tre personer att ringa 112, berättar Christian.

Det dröjde åtta minuter innan ambulansen kom och kunde ta över räddningsarbetet. De fick igång hjärtat med hjälp av en defibrillator och Martti kördes till Sahlgrenska sjukhuset.

ANNONS

– Där sövdes jag ner och kroppstemperaturen sänktes för att hjärnan skulle få vila.

När Martti vaknade upp två dygn senare trodde han först att han drabbats av en stroke och var rädd att han blivit förlamad. Martti fick stanna på Sahlgrenska i två veckor, men kunde därefter lämna sjukhuset och återgå till sitt tidigare liv.

– Jag hade väldigt tur. Det är som att köpa en lott där det står "Du har vunnit livet".

Få som drabbas av hjärtstopp har samma tur som Martti. Enligt statistik från Hjärt-lungräddningsregistrets årsrapport 2018 är det cirka elva procent av dem som får hjärtstopp utanför sjukhus som överlever. Siffran har ökat från cirka fyra procent i början av 2000-talet och en bidragande faktor är att livräddande insatser innan ambulans är på plats ökat, enligt Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Christian Lööf, som nu jobbar som vaktmätare på Jonsereds skola, är van vid liknande situationer genom sitt tidigare yrke och visste hur han skulle agera. Han vill betona vikten av att även privatpersoner kan HLR och genom att berätta om händelsen med Martti hoppas han att fler ska förstå vikten av att göra en insats.

– När något sådant här händer har alla sin roll. Jag som var på plats först, sedan polisen, räddningstjänsten, ambulans och sjukhuspersonalen. Det är ljuvligt att se när allt fungerar.

ANNONS

Direkt när Martti vaknade upp på sjukhuset bad han om att få träffa den som räddat honom. Han och Christian fick kontakt och har de träffats vid flera tillfällen. Bland annat besökte de tillsammans Öjersjö brandstation, där personalen också fick chans att möta Martti igen.

– Att få reda på att det gått så här bra är värdefullt för alla som jobbar med det här, säger Christian.

Fakta: Plötsligt hjärtstopp

  1. Ett hjärtstopp kan ske av flera olika anledningar och innebär att hjärtat inte kan pumpa runt blod i kroppen.
  2. Om ingen behandling ges inom några minuter leder tillståndet till döden.
  3. Varje år rapporteras cirka 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp, utanför sjukhus, från ambulanssjukvården i Sverige. Av dem överlever cirka 500 personer.

Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning

ANNONS