Måns - ett riktigt Bullerbylamm

Lammungen Måns väger inte mer än ett halvt smörpaket och var på väg att bli ihjälstångad av sin mamma. Nu har han fått flytta in hos Herrljunga-influencern Johanna Berglund, där han blir matad med nappflaska och ompysslad av familjens hund Tage.
– Det blir nog en minihund av honom, skrattar Johanna.

ANNONS

Tankarna går osökt till ”Alla vi barn i Bullerbyn” där Lisa föder upp lammet Pontus som blir som en hund och till och med får följa med till skolan.

Om det blir något klassrumsbesök för Måns, det lilla lammet som föddes i Broddarp på måndagsmorgonen, återstår att se. Han är i alla fall i goda händer efter sin tuffa start i livet, och redan på god väg att bli en älskad familjemedlem hemma hos Johanna Berglund.

Jag såg en svart liten klump ligga inne i hörnet och tänkte ’nej!’.

Hennes hund Tage tvättar det lilla lammet och låter honom vila i hundkorgen.

– Måns får komma närmare och närmare hela tiden, berättar Johanna. Man ser att de knyter an.

ANNONS

– Det blir nog en minihund av honom, skrattar hon.

Det var i somras som Herrljungabon Johanna Berglund, mest känd som influencer, skaffade får. Familjen har en bagge och fyra tackor, som nu lammar för första gången.

På måndagsmorgonen när Johanna tittade in i fårstallet upptäckte hon att två nya små lamm hade fötts. Den minsta av dem trodde hon först var död.

– Jag såg en svart liten klump ligga inne i hörnet och tänkte ”nej!”. Han var kall, men när jag tog upp honom kände jag att han inte var helt lealös och när jag ruskade lite på honom rörde han sig.

– Under några timmar fick han i sig lite råmjölk, fortsätter Johanna. Vi var där hela tiden och övervakade det hela. Men sedan hände något med mammans blick och hon började stånga honom.

De tre-fem första dagarna är mest kritiska men det kommer nog gå bra, för nu är han så pigg.

Johanna ryckte snabbt in och lyfte bort det nyfödda lammet från hans mamma. Insvept i sin tröja bar hon hem den medtagna lammungen till familjens hus.

Måns, som lammet alltså har döpts till, matas varje timme med lammnäring i nappflaska och blir allt starkare.

Ska han bo hos er nu eller hur går tankarna?

– Vi tar det lite dag för dag. En av våra andra tackor ska snart lamma och vi ska försöka adoptera bort honom till henne. Det bästa är ju om han får vara med de andra fåren i hagen. Men det är inte säkert att det går, och då får han väl vara hos oss tills han klarar av att bo med de andra.

ANNONS

Måns väger inte mer än 250 gram, som ett halvt smörpaket, och Johanna var först tveksam till om han skulle överleva.

– De tre-fem första dagarna är mest kritiska men det kommer nog gå bra, tror Johanna, för nu är han så pigg.

LÄS MER:Savannens extra stora hundrastgård älskas av hundarna

LÄS MER:Hon öppnade sitt hem för kattungen som hittades i en försluten tvättkorg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS