Läsarbilder från fredagens norrsken: ”Magiskt”

Under fredagskvällen inpå lördagsnatten strömmade det in läsarbilder av himlafenomenet norrsken.
– Det var helt magiskt, jag trodde inte man skulle få se det här, säger Cassandra Holmén, som bevittnade norrskenet.

ANNONS
|

Det var klart väder i stora delarna av landet under fredagskvällen. Något som kan vara en bidragande faktor till att den uppmärksamma fick se norrsken – även i Göteborgsområdet.

– Klart väder utan moln är en förutsättning för att man ska kunna se norrsken, säger SMHI:s meteorolog Therese Fougman.

Hur ser väderprognosen ut för att få se det på lördagskvällen igen?

– Det drar in moln över Västsverige redan under eftermiddagen. I söder blir det grått och disigt, så förutsättningarna är nog inte så goda, säger hon.

LÄS MER:Norrsken i hela Sverige – ny chans i natt

”Mest väldigt grön och lite turkos”

En av de som bevittnade himlafenomenet var Cassandra Holmén. Hon fick tips av sin syster att hålla utkik efter norrsken under fredagskvällen.

ANNONS

– Till en början såg jag ett svagt ljus. Men vid halv ett på natten blev det starkare och starkare. Den var mest väldigt grön och lite turkos upptill, säger hon.

Cassandra Holmén var en av de som såg norrskenet under lördagsnatten. ”Jag hoppas på att få se det igen”, säger hon.
Cassandra Holmén var en av de som såg norrskenet under lördagsnatten. ”Jag hoppas på att få se det igen”, säger hon. Bild: Privat

Cassandra Holmén såg norrskenet över en stor äng i Hålanda som ligger i Ale kommun. I en halvtimme stod hon och beundrade himlen innan den försvann lite allt eftersom.

– Det var första gången jag såg norrsken och jag hoppas på att få se det igen. Nu blir jag ännu mer sugen på att resa upp till Norrland för att se de riktigt stora norrsken som sträcker sig över hela himlen, säger hon.

LÄS MER:Så förklarades norrskenet förr i folkloren

Norrsken i Göteborgsområdet: ”Ovanligt”

Urban Brändström är rymdfysiker på institutet för rymdfysik i Kiruna och har forskat på ämnet sedan 1990. Född i Kiruna har han sett flera norrsken genom åren.

Men att se det i Göteborgsområdet är ovanligt, berättar han. Det kan uppstå ungefär en gång i månaden, men då krävs det att det är mörkt och klart för att se himlafenomenet.

– Det uppstår från laddade solvindspartiklar som kommer från solen och därefter träffar jordens magnetfält. Partiklarna kolliderar förr eller senare med en atom eller molekyl och när det händer skickas ljuspartiklar ut. När det händer ser vi norrsken, säger han.

ANNONS

Norrskenet förekommer i en oval runt jordens magnetiska poler. Han berättar att ju mer partiklar som kommer så expanderar norrskensovalen söderut.

Vart har man störst chans till att se norrsken?

– Ju längre upp man kommer desto högre är sannolikheten. Abisko är absolut bäst för det är ofta klart väder där.

Varför syntes norrsken så långt söderut vid det här tillfället?

– Jag tror att det hänger ihop med att jorden befinner sig i en plasmaström från ett koronahål på solen just nu.

Koronahål, som inte har något med covid-19 att göra, är svalare områden på solen där det strömmar ut mycket plasma, det vill säga solvindspartiklar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS