Lärande bygg – integration där alla är vinnare

Ett godkänt yrkesbevis och en fast anställning är målet. Erlandssons bygg har hittat ett spår som på sikt ger företaget utbildade snickare och nyanlända riktiga jobb.
– Alla i första kullen fick jobb, säger Markus Brink, vd på Erlandssons bygg.

ANNONS

Tillsammans med Kungsbacka kommun och Eksta bostads AB driver Erlandssons bygg sedan 2017 "Lärande bygg – integration på riktigt", där nyanlända varvar utbildning med språkstudier och arbete på byggen.

– Att samhället och näringslivet samarbetar är hela nyckeln till att komma framåt i integrationsarbetet. Vi hade inte klarat det här själva, säger Markus Brink.

Han har åkt från kontoret i Göteborg till Åsa, där Erlandssons bygger en seniorby för det kommunala bostadsbolaget Eksta. Här arbetar fem av lärlingarna i årets utbildning samt två av de från första kullen som fick fast anställning hos Erlandssons. Ahmed Raji är en av dem.

ANNONS

– Hej Markus, så roligt att du är här. Hur mår du, säger Ahmed och ger chefen en spontan och vänskaplig björnkram.

– Bara bra, svarar vd. Hur går fisket, har du fått någon makrill än?

"Viljan är viktig"

Ahmed Raji kom till Sverige från Syrien och bor nu i Frillesås. Den 14 oktober förra året fick han och kurskamraten Anolee Ahmad sina yrkesbevis, dagen därpå började de sin fasta anställning hos Erlandssons. Nu arbetar de båda i Åsa.

– Jobbet är viktigt och vi har slitit för att nå hit. Jag vill delta i Sveriges utveckling och om en människa vill något är ingenting svårt i livet. Viljan är viktig, säger Ahmed Raji.

Anolee Ahmad kommer från Etiopien och bor nu i Onsala.

– Arbetet är intressant. Jag gillar att det innehåller många moment. Man träffar också många olika människor på en byggarbetsplats. Det känns bra, konstaterar Anolee Ahmad innan de båda återgår till att gipsa en innervägg i ett av lägenhetsförråden.

Arbetskamraterna viktiga

Ahmad Moustafa från Syrien är 42 år och en av snickarlärlingarna i årets utbildning. Han kom till Sverige för sex år sedan. Han är gift och har tre barn. I Kungsbacka har han tidigare arbetat som städare och på Solhaga Garden Center.

ANNONS

– Innan jag kom till Sverige arbetade jag i 14 år i Grekland som armerare och betongarbetare och jag har längtat efter att få jobba på ett bygge igen. Jag trivs fantastiskt bra, arbetskamraterna betyder mycket, säger Ahmad Moustafa.

Ahmads lillebror Faek gick byggutbildningen förra året och fick fast arbete hos Erlandssons.

– Jag hoppas förstås också på att få fast jobb. Jobbet är viktigt och det är stor skillnad mot andra arbetsplatser, byggen passar mig.

Sara Frölander är arbetschef på Erlandssons bygg. Hon tycker att fler företag borde våga prova den här modellen.

– Deltagarna har så mycket energi och engagemang. Hela företaget får så mycket tillbaka, säger hon.

Viktigt med kontakter

Anders Forslund är chef och biträdande professor vid Institutet för Arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

– Arbetsplatsbaserad utbildning är värdefull för den som får ta del av den. Dels kommer man sannolikt att lära sig saker som är användbara i arbetslivet, dels får man som nyanländ tillgång till ett kontaktnät på den svenska arbetsmarknaden. Det senare är mycket värdefullt, då en majoritet av alla jobb tillsätts via informella kontakter.

Det råder brist på snickare och andra hantverksyrken inom byggbranschen i hela Sverige. Och enligt Arbetsförmedlingens rapport, Var finns jobben (februari 2019), bedöms det råda brist på utbildad arbetskraft inom bygg- och anläggning. Branschen har ett behov av 50 000 nya medarbetare under de kommande fem åren enbart till följd av åldersavgångar, enligt Sveriges byggindustriers beräkningar.

ANNONS

– Vårt företag arbetar med egna snickare på byggarbetsplatserna, det är en varumärkesfråga. Det var när vi började fundera över framtida rekryteringar som idén föddes. Vi kom fram till att vi måste själva ta mer ansvar för att kunna anställa utbildad personal, säger Markus Brink.

Fler kommuner intresserade

Erlandssons för dialog med flera andra kommuner, bland andra Mölndal och Göteborg, och hoppas kunna starta upp på fler orter inom kort.

– Vi försöker också presentera och applicera det här till våra kollegor i branschen men även visa för andra branscher och yrken att det här är en väg att gå. Intresset är stort, "Lärande Bagare" är på gång. Just nu jobbar vi på en film för att visa hur vi arbetar och hur det har gått.

Lärande bygg – Integration på riktigt

Ett samarbete mellan Erlandssons bygg, Kungsbacka kommun och Ekstra bygg.

Utbildningen pågår under drygt ett år. 70 procent av tiden består av praktiskt arbete ute på byggen och 30 procent i skolbänken varje vecka. Språkundervisningen sker i Hermods regi och byggkunskaper får eleverna på Elof Lindälvs gymnasium.

Sex deltagare slutförde den första utbildningen 2018, alla fick fast anställning – fyra personer hos Erlandsson Bygg, en hos Derome och en hos Ramirent.

Del 2 pågår just nu med tio elever/snickarlärlingar.

Etapp 3, som även kommer att inkludera målarlärlingar, planeras starta vid årsskiftet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS