Länsstyrelsen varnar för främmande art

Badgäster uppmanas vara försiktiga när de hoppar i plurret vid Askeröfjorden mellan Tjörn och Orust. Den lilla manetliknande klängmedusan kan brännas ordentligt och antalet observationer i området har ökat sedan förra året.
– Ett problem är att folk tror att de är stora, säger Björn Källström, marinbiolog.

ANNONS
|

Länsstyrelsen har gått ut med uppmaning till försiktighet vid bad och vattenaktiviteter i Askeröfjorden, området söder om Skåpesund mellan Tjörn och Orust. Framförallt ska man hålla sig undan ålgräsängarna.

Klängmedusan, en främmande art som har sitt ursprung i nordvästra Stilla havet, trivs nämligen särskilt bra i ålgräsängar och de dykare som jobbat i området har sedan 2018 observerats både fler och större klängmedusor, vilket SVT Väst har rapporterat om.

– I år är ett bra manetår, om man ser från maneternas perspektiv. Förra året fick jag leta en hel del och i år så har jag hittat många klängmaneter i det området, säger Björn Källström, marinbiolog.

ANNONS

– Men min uppfattning är inte att det är en ökning.

Klängmedusan är bara cirka två centimeter i diameter. Men tentaklerna är giftceller som bränner ordentligt och kan orsaka svår smärta.

Turligt nog så är klängmedusans, även kallad klängmanet, population på västkusten koncentrerad till en specifik ålgräsäng.

– De kommer ju sprida sig med strömmar, men just den här arten är inte ute och simmar på öppet vatten, så det går långsamt, säger Björn Källström, marinbiolog.

Förväxlas ofta med annan brännmanet

Det har rapporterats om personer som bränt sig på maneter i närliggande områden, men det har sällan kunnat bekräftas om det är just en klängmedusa eller den vanligare röda brännmaneten.

– Det är många som förväxlar dem. Smärtan är ju starkare, men om man är känslig för röda brännmaneter så kan det göra rejält ont när man bränns.

LÄS MER:Maneterna på västkusten – så gör du om du blir bränd

Arten spreds till europeiska havsområden med barlastvatten och fartygsskrov. De höga vattentemperaturerna verkar gynna klängmedusan, som trivs allt bättre i ålgräsängarna i fjordarna mellan Tjörn och Orust.

– Om man vet att man är i ett område där det finns klängmaneter så får man vara lite försiktig, säger Björn Källström.

Men han understryker även att de finns relativt koncentrerat i ett specifik område och att det är sällan någon som badar där.

ANNONS

De fall som har rapporterats under det senaste året har kommit från dykare som hämtat ålgrässkott till återplanteringsprojekten i området.

– Av en olycklig slump har de här dykarna åkt och hämtat sina ålgrässkott i den här ängen där medusorna finns.

LÄS MER:Så hanterar du de svenska sommarplågorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS