Läckert pyssel till vingburna

ANNONS
|

Många fåglar lever knapert så här års, vissa har det så illa så de inte ens överlever vintern. För att underlätta livet ute i kylan anordnade Naturum fågelmatskök på Fjärås Bräcka. Vetgiriga deltagare fick nya kunskaper om västkustens fågelarter, vad de föredrar och hur de beter sig när de äter.

– Koltrasten sitter på marken, medan nötväckan hänger upp och ner, säger Linda Landberg till samlingen fågelnyfikna kring pysselbordet.

Landberg är naturansvarig på museet, och berättar att hennes eget intresse för fågelbespisning tog fart efter att blåmesungarna som kläcktes i webkameraholken utanför Naturum inte klarade sig en vår.

–Det var en väldigt kall vår. Vi tror att ungarna kan ha dött på grund av att föräldrarna inte kunde få tag i tillräckligt med insekter. Vill man hjälpa fågelungar är det bra att lägga ut proteinrik mjölmask, man kan blötlägga dem lite innan så blir de godare och lättare för fåglarna att ta med sig.

ANNONS

Fåglar har olika favoriträtter. Den som vill locka blåmes, rödhake och hackspett till sin trädgård ska lägga ut jord- och hasselnötter. Om det i stället är besök av gråsparv och pilfink som eftersträvas, så är det en god idé att hänga ut hirskolvar. De flesta fåglar äter emellertid lite av varje.

– Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar riktigt feta frön som solros- och hampfrö, säger Linda Landberg.

Vid kursbordet sitter Albert Bergman 5 år, tillsammans med sin mormor Gudrun Börjesson.

– Jag vill att alla fåglar ska komma och äta sen. Stora, små och mellanstora. Om de inte äter så blir de små och kan inte bli gamla och stora som tukaner, säger Albert samtidigt som han fyller pappmuggarna framför sig med solrosfrön och jordnötter.

– Vi har en tukan i vår trädgård, tillägger han sedan.

– Jaha, ska den tillbaka till Universeum sen då? undrar mormor Börjesson.

– Nä, det tror jag inte, svarar 5-åringen.

Han sticker ner två snören bland fröerna och Linda Landberg fyller upp rinnande kokosfett i Alberts fröfyllda muggar, sedan bärs fågelrätten ut i kylan.

ANNONS

– Det går lika bra att använda smör och jordnötssmör i stället för kokosfett, tipsar Linda Landberg.

Fler bilder från fågelmatsverkstaden finns på gp.se/vastsverige

ANNONS