Konkurrensverket stämmer Kungsbacka kommun för en otillåten direktupphandling. Kommundirektör Malin Aronsson kommer att yrka på avslag.
Konkurrensverket stämmer Kungsbacka kommun för en otillåten direktupphandling. Kommundirektör Malin Aronsson kommer att yrka på avslag.

Kungsbacka kan få böter efter otillåten upphandling

Kungsbacka kommun betalade miljoner till en konsult på den vakanta miljöchefsposten. En otillåten direktupphandling, anser Konkurrensverket som yrkar på att kommunen döms att betala 140 000 kronor i böter.

ANNONS
|

Våren 2018 avgick Kungsbackas miljöchef Annika Ekvall i protest mot kommunens syn på hur miljöarbetet skulle utföras. En vikarierande miljöchef togs in på konsultbasis. Men rekryteringen av en ny ordinarie chef drog ut på tiden. Uppdraget förlängdes vid fyra tillfällen och kom med tiden att omfatta även chefstjänst för byggnadsförvaltningen. Någon annonsering gjordes inte inför upphandlingen som därmed är att betrakta som en otillåten direktupphandling, enligt Konkurrensverket.

Upphandlingar av den här typen ska enligt upphandlingsreglerna räknas samman. Den vikarierande tjänsten bemannades av konsultbolaget i ett och ett halvt år och kostade kommunen sammanlagt 1 924 000 kronor, vilket överstiger gränsen för när en direktupphandling kan vara tillåten.

ANNONS

140 000 i böter

Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet över offentlig upphandling, vänder sig nu till förvaltningsrätten i Göteborg och yrkar att domstolen dömer Kungsbacka kommun att betala 140 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kungsbacka kommun kommer att yrka på avslag.

– Vi menar att vi hade synnerliga skäl att göra den här direktupphandlingen och tycker att förvaltningsrätten bör väga in vår mycket svåra situation att rekrytera, säger kommundirektören Malin Aronsson.

– I andra hand anser vi att det ska vara ett lägre belopp. Vi menar att Konkurrensverket gjort fel när de räknat ihop upphandlingarna.

Varför tog det så lång tid att rekrytera?

– Jag jobbade inte här i kommunen när det hände så jag kan inte riktigt uttala mig, säger Malin Aronsson.

Sen rekrytering

I Konkurrensverkets utredning uppger kommunen att det inte fanns några lämpliga interna lösningar och att rekryteringsprocessen inte kunde slutföras som planerat eftersom det var svårt att hitta en passande kandidat.

Konkurrensverkets granskning visar dock att rekryteringsprocessen kom igång först sex månader efter att Annika Ekvall sagt upp sig. Antagligen eftersom diskussioner fördes om att chefen för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen även skulle ansvara för byggnadsförvaltningen.

LÄS MER:Miljöchefen kände sig motarbetad och avgick

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS