Kungsbacka öppnar sprutmottagning

Minskad spridning av hiv och hepatit C. Och fler missbrukare som väljer att sluta injicera droger. Det är förhoppningen när Region Halland startar sprutbyte i Kungsbacka.

ANNONS
|

Från och med torsdag kommer missbrukare att kunna få nya sprutor i Kungsbacka. Syftet med verksamheten är främst att minska spridningen av hiv och hepatit C.

– Vårt mål är även att kunna fånga upp ett antal missbrukare som vill sluta injicera droger. Det här är inte ett sätt att uppmana folk att ta droger, det är ett sätt att fånga upp personer som vi annars inte skulle få kontakt med, säger Tommy Rydfeldt, ordförande i Driftnämnden närsjukvård, Kungsbacka.

Sprutmottagningen kommer att ligga i anslutning till vårdcentralen i Kungsbacka. Den som besöker mottagningen kommer att behöva legitimera sig, men alla personuppgifter behandlas i ett separat system som inte är ihopkopplat med sjukvårdens vanliga journalsystem.

ANNONS

Anonymiteten är viktig

– Det ska kännas anonymt och enkelt att gå hit. Här på vårdcentralen är det inte konstigt om man till exempel springer på en granne. Anonymiteten är oerhört viktig för att vi ska kunna skapa förtroende, säger Tommy Rydfeldt.

En stor utmaning i samband med öppnandet av verksamheten har varit att hitta lämpliga lokaler, något som krävt lite eftertanke.

– I Helsingborg fanns till exempel en sprutmottagning nära akuten. Där stod det ofta polisen utanför och tog sprutor ifrån dem som besökt mottagningen. Det blev kontraproduktivt så nu har man hittat en bättre lokalisering, säger Tommy Rydfeldt.

I somras startade liknande verksamhet i Halmstad och under hösten har även Varberg öppnat en mottagning för sprututbyte.

Kan slussas vidare

– Nu har vi drygt 20 inskrivna, de flesta i Halmstad. Av dem har fem till sex stycken tidigare åkt till Helsingborg, säger Rita Bergström, psykiatrisjuksköterska på sprutbytesmottagningen.

Hon berättar att många av besökarna varit personer som utåt sett inte sett ut att vara sprutnarkomaner.

– Det har även varit människor som kommit direkt från jobbet, som kanske hållit sitt missbruk helt hemligt för andra. Det går inte alltid att se utifrån vilka som är missbrukare.

De som kommer till verksamheten får testa sig för hepatit och hiv. De erbjuds även vaccination.

ANNONS

– Om de önskar fortsatt hjälp kan jag slussa dem vidare, jag har bland annat kontakt med socialtjänsten. Ofta blir det ganska långa samtal. Jag informerar om vikten av att ta en ny nål varje gång, säger Rita Bergström.

Besökare från Göteborg

I Göteborg finns också planer på att införa sprutbytesverksamhet, men som det ser ut nu kommer det inte bli verklighet förrän tidigast sommaren 2018. Tommy Rydfeldt räknar därför med att mottagningen i Kungsbacka kommer få besökare även från Göteborg.

– Den som bor i Göteborg har rätt att åka hit för att få vård. Redan nu är det stora flöden mellan Halland och Västra Götaland.

Sprutmottagningar finns i dag på ett tiotal orter runtom i landet. Sveriges allra första sprutbyte startade i Lund 1986. Tidigare erfarenheter har visat att verksamheter med sprutbyten är en effektiv metod både för att minska både smittspridning och för att slussa in missbrukare i vården.

Sprutbyten

Sprutbyten finns snart på tre orter i Halland. I Västra Götalandsregionen ska verksamhet starta upp i Göteborg, Borås, Skövde och Trollhättan.

I Sverige injicerar cirka 8 000 personer droger, enligt Folkhälsomyndigheten. Ungefär 1 350 av dem finns i Västra Götaland, enligt Socialstyrelsens uppskattning. Men det finns även ett stort mörkertal.

Varje år smittas cirka 800 personer med hepatit C via injektionsverktyg. Hälften av alla som delar nålar när de injicerar droger smittas av hepatit Cinom två år.

Studier visar att sprutbyte minskar spridning av hiv och hepatit c.

Källa: Folkhälsomyndigheten och förstudien "Sprututbytesprogram i Västra Götalandsregionen"

ANNONS