Marie Dahlin fick tillbaka lusten att måla mer efter att hon varit med i KUR. Till vänster på bilden syns Jenny Melin. Bild: Lisa Henricson
Marie Dahlin fick tillbaka lusten att måla mer efter att hon varit med i KUR. Till vänster på bilden syns Jenny Melin. Bild: Lisa Henricson

Kultur på recept hjälpte Marie

För Marie Dahlin, som drabbades av utmattningssyndrom, blev kultur på recept ett steg i rätt riktning. Nu sprids konceptet till fler västsvenska kommuner.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat testades kulturunderstödd rehabilitering (KUR) i Stenungsund och på Tjörn under våren. Tanken är att hjälpa människor drabbade av psykisk ohälsa tillbaka till arbetsmarknaden.

I första omgången deltog åtta personer som remitterats från vårdcentralen och Marie Dahlin var en av dem. Hon arbetade tidigare som skolkurator men fick utmattningssyndrom och blev sjukskriven förra hösten. För henne blev KUR ett sätt att få struktur på vardagen, något som var svårt när hon måddes om sämst.

– Jag behövde hjälp utifrån att komma tillbaka i ett spår som jag mår bra av. I gruppen koncentrerade vi oss på positiva saker och använde kreativa delar av hjärnan, det blev en slags mindfulness, berättar Marie Dahlin.

ANNONS

Genom KUR fick hon också möjlighet att möta andra i samma situation, vilket hon uppskattade.

– Det är fortfarande lite skamligt med psykisk ohälsa, men vi är väldigt många som är drabbade, säger hon.

Under projektet träffades deltagarna två gånger i veckan och fick prova på olika kulturaktiviteter som drama, akvarellmålning och musik. Enligt Jenny Melin processledare för KUR på Samordningsförbundet Älv & kust visade utvärderingen att kursen var uppskattad överlag. Flera av dem som var med har också börjat arbetsträna, men när det gäller djupare uppföljning hänvisar Jenny Melin till en pågående studie vid Jönköpings universitet, där KUR i Västsverige är med.

– Studien ska vara klar 2020 och då kommer vi se tydligare resultat. Men det finns forskning som visar att människor mår bra av kultur. Man är här och nu och släpper alla andra tankar och intryck.

Det är Samordningsförbundet Älv & kust, där Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen och kommunerna Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Öckerö ingår, som tagit initiativ till att starta KUR i kommunerna. I höst har en ny omgång dragit igång med deltagare från Tjörn och Stenungsund. Dessutom har en grupp startat i Ale, som också har deltagare från Kungälv, och i november startar en på Öckerö.

ANNONS

Samordningsförbundet hoppas också att Västra Götalandsregionen ska utveckla liknande verksamheter i fler kommuner inom regionen.

– Det vore bra för att kunna sprida det här ytterligare. Vi har haft diskussionen tidigare och tänker kontakta regionen igen.

Jenny Melin betonar att KUR vänder sig till alla som vill, det krävs inga förkunskaper eller särskilt kulturintresse. Hittills har de flesta deltagare varit kvinnor, men Jenny Melin understryker vikten av att alla i målgruppen får frågan.

– Syftet är att människor inte ska hamna i en negativ spiral som man kan göra om man är hemma länge.

Fakta: Kulturunderstödd rehabilitering

  1. KUR har använts i Jönköpings län sedan 2013 och även testats i Skåne och Stockholm.
  2. En utvärdering som gjorts i Jönköpings län visar flera positiva resultat. Bland dem som fått kulturunderstödd rehabilitering minskade exempelvis symptom på ångest, depression och stress och återgången till arbete ökade.
  3. Samordningsförbundet planerar att starta KUR i alla medlemskommuner och sedan är tanken att kommunerna själva ska implementera konceptet. Tjörns kommun har fattat beslut om att finansiera två grupper under 2019.
ANNONS