Kritik mot sparförslaget – slår mot kulturskolan

Förslaget om besparingar inom kulturskolan väcker starka protester. Det skulle innebära att verksamheten utarmas och att färre barn får plats, säger föräldraföreningen Mölndals unga kulturvänner.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat gick skolnämnden i Mölndals kommun back 19 miljoner kronor förra året och årets prognos visar ett underskott på 15 miljoner. Nyligen presenterades en lång lista med besparingsförslag och ett av dem handlar om att spara två miljoner kronor inom kulturskolan.

Förslaget har väckt starka reaktioner hos personal, föräldrar och elever. Föreningen Mölndals unga kulturvänner, som drivs av föräldrar till elever på kulturskolan, har startat en namninsamling och redan har cirka 800 personer skrivit på, vilket Mölndals-Posten var först med att berätta om.

– Vi tycker att kulturskolan är väldigt viktig, för oss, våra barn och hela Sverige. Det finns en gräns för hur mycket man kan spara på verksamheten och det blir svårt att bygga upp den igen, säger Eva Störholt, medlem i styrelsen.

ANNONS

Hon är själv musiker och betonar vikten av att kunna erbjuda kulturskola för många barn.

– Det finns flera rapporter som visar att det är viktigt att syssla med konst och kultur, alla är inte intresserade av idrott.

Föreningen tänker lämna över namnunderskrifterna till ansvariga politiker innan skolnämndens möte på onsdag nästa vecka, då den ska fatta beslut om förslagen.

Förvaltningen har tagit fram två olika alternativ gällande besparingarna i kulturskolan, som föreslås genomföras inför höstterminen i år. Det första handlar om att ta bort ämnen som inte är musikundervisning, det vill säga dans, drama, film och slöjd. Enligt kulturskolechef Andrine Bendixen Mangs skulle det betyda att nästan 500 elever kan tvingas lämna verksamheten.

– Det skulle innebära att vi går 20 år tillbaka i tiden. Vi har jobbat hårt för att bygga upp kulturskolan så att barnen ska kunna välja andra ämnen, bredden behövs, säger hon.

Det andra alternativet betyder i stället att drygt tre musiklärartjänster tas bort. I det fallet skulle cirka 230 elevplatser försvinna. De två förslagen förutsätter också att kulturskolans verksamhet på skolorna tas bort, då handlar det om rytmik för alla tvåor och körundervisning för mellanstadieelever.

Andrine Bendixen Mangs betonar att båda alternativen är ett hårt slag mot kulturskolan.

ANNONS

– Skär man ner på musiklärare så påverkas vår orkesterverksamhet negativt. Hur vi än vänder och vrider på det så blir det en åderlåtning av verksamheten.

Kulturskolan har gjort en konsekvensanalys och hoppas att den ska få politikerna att tänka om.

Peter Librell (M), tillfällig ordförande i skolnämnden, hänvisar till att stor del av verksamheten som skolnämnden ansvarar för är sådant som kommunen måste erbjuda enligt lagen, till skillnad från kulturskolan. Enligt honom vill nämnden prioritera alternativet som handlar om att ha kvar alla ämnen.

– Vi vill behålla båda inriktningarna och ambitionen är att hitta ett förslag som påverkar minst antal elever. Ibland måste man göra besparingar, men det är inte roligt.

ANNONS