Kokboksappar som ger ökat självförtroende

Matglad-apparna hjälper personer med funktionsnedsättningar att laga sina egna måltider. Alingsås kommun har varit med och tagit fram konceptet, som nu vunnit ännu ett stort pris.

ANNONS
|

Lena Ifver, som bor i egen lägenhet på ett serviceboende i Alingsås, är en av dem som varit med och testat apparna under utvecklingen. Hon och stödassistenten Lotta Persson visar hur den fungerar som en kokbok med pedagogiska instruktioner om vilka ingredienser och redskap som behövs. Det går också lätt att skapa inköpslistor och veckomatsedel och det finns tips om bordsdukning.

– Det är ett bra hjälpmedel, säger Lena Ifver som den här dagen lagar pannkakor med rökt lax och kesoröra.

Det är Hushållningssällskapet väst som utvecklat kokboksapparna och projektet startade redan 2012. Utvecklingsledaren Margareta Frost Johansson fick då kontakt med en kostpedagog i Borås stad, som såg behovet av ett nytt verktyg för matlagning.

ANNONS

– Jag kände att vi måste kunna göra något. Det var inte så vanligt med appar då, men vi ville att det skulle vara modernt och attrahera många, säger Margareta Frost Johansson.

Resultatet blev Matglad och vidareutvecklingen Matglad – helt-enkelt, där anvisningarna sker med hjälp av inläst tal och film. För att göra apparna så användarvänliga som möjligt tog Hushållningssällskapet hjälp av verksamheter i Borås och Alingsås. Boende har bland annat provat recept och gett förslag på olika rätter.

– Det har varit jätteviktigt, man måste ha med sig verksamheterna från början och vi har vägt in en hel del av önskemålen.

I Alingsås har Lotta Persson varit engagerad och suttit med i styrgruppen för utvecklingen av Matglad-apparna. Hon ser tydligt att de ger positiv effekt på flera sätt.

– Att kunna handla och laga mat själv innebär större självständighet och ökat självförtroende. Alla vi som jobbat med det här har lärt oss mycket.

Lotta Persson betonar att Matglad passar för alla, exempelvis barn som vill lära sig att laga mat. Recepten är varierande och näringsriktiga, men samtidigt handlar det om att göra matlagning roligt.

– Vi vill inte ha några pekpinnar, det ska vara lustfyllt.

ANNONS

Matglad-apparna, som är gratis, har spridits över hela Sverige och laddats ner över 200 000 gånger. Konceptet har också prisats vid flera tillfällen, senast då Hushållningssällskapet väst nyligen fick utmärkelsen Årets samhällsentreprenör, som delas ut av tidningens Dagens samhälle.

– Det känns fantastiskt och är nog det största erkännandet vi fått på nationell nivå, säger Margareta Frost Johansson.

Lotta Persson var också med och tog emot priset i Stockholm. Hon tog med lite guldglitter hem för att sprida över användarna.

– Jag tycker att de ska vara med och fira, utmärkelsen gör också att den här målgruppen hamnar i fokus.

Efter Matglad har Hushållningssällskapet fortsatt att skapa fler appar inom temat. Nu pågår utvecklingen av Goglad, som ska uppmuntra till rörelse.

– Den testar vi också, det är lite som Pokémon go och man glömmer att man går, säger Lotta Persson.

ANNONS