Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Kammarrätten avslår Kungälvs överklagan om NMR:s tillstånd

Nu avslås Kungälvs kommuns överklagan om Nordiska motståndsrörelsens polistillstånd. Kammarrätten ger organisationen rätt till att anordna allmänna sammankomster i kommunen.

ANNONS
|

Kungälv är en av de tre kommuner i landet där NMR kandiderar till kommunvalet. Men om organisationen ska tillåtas kampanjarbeta i kommunen har varit en omstridd fråga.

Polismyndigheten har gett NMR tillstånd att anordna sammankomster, ett tillstånd som överklagades av kommunen. Kommunen menade att tillståndet borde vägras på grund av risken för ordningsstörningar.

Överklagan avslogs i Förvaltningsrätten med hänvisning till att mötesfriheten är skyddad enligt grundlagen, men då beslutade kommunen att överklaga ärendet till Kammarrätten. Samtidigt begärde kommunen att kammarrätten ska beslutat att NMR:s ansökan om tillstånd ska avslås.

På fredagseftermiddagen uppger Kammarrätten i Göteborg i ett pressmeddelande att man avslår överklagandet.

ANNONS

"Kammarrätten instämmer i förvaltningsrättens bedömning att eftersom Polismyndigheten har ansett att ordning och säkerhet kan upprätthållas vid sammankomsterna, så går det inte att begränsa den grundlagsskyddade mötesfriheten på det sätt som Kungälvs kommun vill”, säger rättens ordförande, kammarrättslagmannen Petter Classon, enligt pressmeddelandet.

De andra två kommunerna som NMR kandiderar till kommunvalet är Ludvika och Boden. Kungälvs kommun är den enda av kommunerna som har överklagat NMR;s polistillstånd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS