Göran Andersson och Kenny Green Pettersson tränar kameler och dromedarer.
Göran Andersson och Kenny Green Pettersson tränar kameler och dromedarer.

Kameler invaderar Orust

ANNONS
|

Tio ökendjur lufsar redan omkring på gården och fler är på ingång.

Förberedelserna inför sommaren är i full gång på Myckleby Nedergård. Göran Andersson rider in kameler och planen är att kunna erbjuda turister och andra besökare turridning och på sikt även obligatorisk kamelridning för dem som hyr stugor.

– Jag har alltid varit fascinerad av kameler. Det kommer nog från min farbror Karl-Johan som gillade att diskutera olika sorters djur. Och här i Myckleby har ju alla hästar och då måste jag kunna ha kameler, säger Göran Andersson.

Till sin hjälp har han Kenny Green Pettersson som annars sysslar med inridning av hästar och westernridning.

ANNONS

– Kameler är spännande. Det tog ett tag att förstå sig på kroppsspråket och mimiken hos djuren men sedan jag lärt mig det har det gått bra, säger han.

Hur lång tid det tar att rida in en kamel varierar från individ till individ. Hittills finns tre färdiginridna och arbetet med den fjärde – fyraårige kamelhingsten Ali är i full gång.

– Det är kloka djur så det är inga problem. Men de är något trögare än hästar så man får ha mycket tålamod, säger Kenny Green Pettersson.

Göran Andersson driver sin Krav-gård tillsammans med sambon Helena Helgesson. Den huvudsakliga verksamheten har länge varit nötkreatursuppfödning. Tanken på kameler väcktes för många år sedan men i Myckleby har de bara funnits i drygt ett år.

– Det har tagit tid att skapa kontakter och kameler är svåra att få tag i. Men sedan jag kom i kontakt med Bengt Erlingsson på Ormöga kamelranch och Silke och Anton Frank på Cirkus Maximum har det rullat på bra, säger Göran Andersson.

Kameler tål alla väderslag. De är också fenomenala betesdjur som inte trampar upp jorden lika mycket som exempelvis nötkreatur . Göran Andersson kan med sina åtta kameler och två dromedarer redan kalla sig västkustens kamelpionjär. Planerna på att skaffa fler och utveckla aveln är långt framskridna. Fler djur är på ingång och målet är åtminstone åtta hondjur.

ANNONS

Många har redan hört av sig till Göran Andersson, både vad gäller turridning och folk som vill köpa djur. Jobb som handlar om evenemang och utställningar har också börjat trilla in.

– Med kameler finns hur många möjligheter som helst. När folk fattar hur bra de är tror jag att de kommer att bli vanligare här i norden, säger Göran Andersson.

Växtätare som härstammar från Centralasien. Finns i dag mest i Asien.

Kan bli över tre meter hög och lever i genomsnitt i mellan 25 och 35 år.

Väl anpassad till torra och både varma och kalla klimat.

Kan dricka över 100 liter vatten vid ett tillfälle och sedan klara sig utan vatten i ett halvår om den inte arbetar.

Komfort Fyra fyrar (Inget för sjösjuka men mjukt och varmt och mycket puckel att luta sig mot)

Fart En fyr (Det går långsamt)

Spänning Tre fyrar (Sitter högt ovan marken)

ANNONS