Peppar sjunker. Sanida Okanovic resonerar med Oskar Nordberg, Anton Olsson, Hampus Strande och Axel Asplund om den kemiska processen.
Peppar sjunker. Sanida Okanovic resonerar med Oskar Nordberg, Anton Olsson, Hampus Strande och Axel Asplund om den kemiska processen.

Kalas i kemilabbet ett populärt firande

ANNONS
|

Hampus Mjöberg firade sin åttaårsdag med kompisarna på Molekylverkstan. Det blev ett lite annorlunda kalas, precis som han ville ha det.

– Jag gillar att experimentera och då fick jag ett speciellt kalas med mycket sånt, säger han.

Kompisarna ser ut att ha riktigt roligt. När godisskålarna är tömda får de en stund att bekanta sig med allt som finns att göra. En av pojkarna fastnar vid en modell av människokroppen. Natalie Lindvall är ledare och hjälper honom att plocka loss organen. Strax intill har några av kompisarna stängt in sig i en sluten kub för att uppleva då temperaturen stiger. När termo-metern närmar sig +30 har de fått nog och kommer ut igen.

ANNONS

I kemilabbet får alla deltagare vita rockar och skyddsglasögon. Sanida Okanovic, som jobbar på Molekylverkstan, visar barnen vad de ska göra vid en av stationerna.

– Malen peppar flyter på vatten-ytan. Men vad händer om du droppar i lite diskmedel? frågar hon.

Flera av pojkarna samlas runt henne och upptäcker att pepparn sjunker.

Natalie Lindvall och Frida Rehnberg är båda naturvetare och jobbar som ledare på de populära kalasen. En av höjdpunkterna är då barnen får tillverka kristall. I små plastburkar blandar de en mix av tre ingredienser som de rör ut med hett vatten. Lösningen får vila en stund på bomull tills kristallen börjar växa.

Kalasen är så populära att Molekylverkstan är uppbokade fram till sommaren, två dagar i veckan. Även om många barn från närområdet har varit på besök med förskolan eller skolan så vill de gärna komma tillbaka.

– För barnen ska det vara lustfyllt att komma hit, ungefär som en rolig kemilektion där de får leka naturvetenskap, säger Sanida Okanovic.

ANNONS

Hon märker ofta att de som blivit bjudna på kalas också själva vill fira födelsedag i Molekylverkstan. Det gäller både tjejer och killar.

– Vi har haft kalasen i ett och ett halvt år och intresset har bara ökat.

Eva Mjöberg, som är mamma till Hampus, gillar Molekylverkstans koncept.

– Vi hade tur som kunde få en tid. Jag vet att det är mycket bokat. Och ska man ha kalas på något lekland så kostar det jättemycket, säger hon.

Då Hampus och hans mamma har varit på Molekylverkstan har det ofta varit väldigt mycket folk.

– Det var roligt för honom att få lite egen tid där med sina kompisar. Alla kunde få chansen att experimentera utan att behöva stå i kö, säger Eva Mjöberg.

Fakta: Molekylverkstan

För drygt 20 år sedan startade det med en enkel utställning om kemiföretagen. Det blev en permanent verksamhet som fick namnet Molekylverkstan, där man vill väcka nyfikenhet och förklara kemiska processer, informera om material som används i vardagen, tillverkade av plast- och kemiföretagen.

ANNONS

Barn och vuxna får undersöka och experimentera för att lära om naturvetenskap, matematik och teknik.

För drygt två år sedan tog kemiföretagen i Stenungsund över verksamheten och startade det icke vinstdrivande företaget Molekylverkstan AB.

Catarina Lindfors är verksamhetschef med uppdrag att utveckla verksamheten. Molekylverkstan drivs i samverkan med Stenungsunds kommun.

ANNONS