Kärnkraftverket Ringhals har i veckan gått upp i stabsläge efter att en anställd har bekräftats smittad av det nya coronaviruset.
Kärnkraftverket Ringhals har i veckan gått upp i stabsläge efter att en anställd har bekräftats smittad av det nya coronaviruset. Bild: Anders Ylander

Kärnkraftverk i stabsläge efter coronaviruset

Sveriges kärnkraftverk har gått upp i stabsläge i samband med coronaviruset. Både Ringhals och Forsmark har bekräftade fall bland sina anställda.
– Vårt mål är att säkra en säker och stabil drift för vår verksamhet, säger Anna Wallrud, presskommunikatör på Ringhals.

ANNONS
|

I samband med smittspridningen av det nya coronaviruset har åtgärder vidtagits för att säkra driften av Sveriges kärnkraftverk. Ringhals, Forsmark och Oskarshamn har sammanlagt sju reaktorer som tillsammans står för cirka 40 procent av elproduktionen i landet.

På Ringhals, som ligger strax utanför Varberg och ägs av Vattenfall, har man i veckan gått upp i stabsläge efter att en anställd blivit bekräftat smittad.

– Vi följer vår pandemiplan och riktlinjerna från både Folkhälsomyndigheten och Vattenfall. Vi vidtar vissa åtgärder för att begränsa smittspridning. Vi ser över sanering och sätter upp hygienstationer. Om det blir fler fall får vi givetvis se på andra åtgärder, säger Anna Wallrud som är presskommunikatör på Ringhals,

ANNONS

– Vårt mål är att säkra en säker och stabil drift för vår verksamhet.

Ser ni några risker för verksamheten?

– Nej, inte som vi ser det nu.

Den anställde personen är i karantän och en smittspårning har genomförts. Om personen kan ha smittat andra i personalen kan Wallrud inte uttala sig om, säger hon.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Samlas i bergrum

På Vattenfalls andra svenska kärnkraftverk Forsmark, som ligger strax norr om Uppsala, är situationen likartad med en anställd som är bekräftat smittad.

– Jag vet att vi har en som har varit på semester, men som inte kom tillbaka till jobbet av försiktighetsskäl. Det finns inte något som kopplar honom till företaget, säger presskommunikatören Michael Åkman.

Kärnkraftverket Forsmark.
Kärnkraftverket Forsmark. Bild: Forsmarks Kraftgrupp bildarkiv

Ansvariga samlas även där regelbundet för att se till att säkra driften på ett säkert sätt.

– Det är ett bergrum som vi sitter i, det är en samlingsplats dedikerad för sådant arbete.

Vad ser ni för risker?

– Det mest självklara är att vi behöver säkra personal som kan sköta driften. Sen är det naturligtvis viktigt med driftledning och ledningsfrågor, säger Michael Åkman.

Något liknande stabsläge har inte skett på Forsmark tidigare, säger han.

– En sammankomst på den här nivån har vi inte arbetat med så här. Men det finns rutiner för pandemier inom Vattenfall som vi utgår ifrån och arbetar utefter.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenska drar in på planerad vård

Ingen smittad på Oskarshamn

Det tredje svenska kärnkraftverket Oskarshamn ägs av OKG. Enligt informationschef Anders Österberg har de inte haft några bekräftade fall. Däremot har vissa medarbetare som har varit i riskområden över sportlovet jobbat hemifrån sedan de kom hem.

– Vi arbetar utifrån en fastställd pandemiplan där vi tar ställning till hur vi ska jobba utifrån vilken frånvarograd vi har. Det spelar ingen roll om folk är hemma på grund av förkylning, influensa eller corona. Det är frånvaron som spelar roll.

Kärnkraftverket Oskarshamn.
Kärnkraftverket Oskarshamn. Bild: Adam Ihse/TT

Även på Oskarshamn har ledningen gått upp i något som liknar stabsläge.

– Vi har inte etablerat beredskapsorganisationen som vi skulle göra vid en kärnteknisk händelse, men vi använder stödresurser som definitivt finns inom den ramen. Det är vd och pandemigruppen som fattar beslut om vilka åtgärder vi ska göra. Den gruppen är sammansatt utifrån olika kompetenser som är kopplade till behovet – alltifrån driften till hälsa och säkerhet.

Fakta: Kärnkraft i Sverige

Kärnkraften står för cirka 40 procent av elproduktionen i Sverige.

Det finns totalt sju kärnreaktorer i drift, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Forsmarks kärnkraftverk har tre reaktorer i drift. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och vid Ringhals kärnkraftverk stängdes en av fyra reaktorer 2019, och ytterligare en reaktor ska stängas 2020.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS