I år blir det återigen julmarknad i Mölndals kvarnby efter ett uppehåll förra året.
I år blir det återigen julmarknad i Mölndals kvarnby efter ett uppehåll förra året. Bild: Bengt Kjellin

Jul i Kvarnbyn återuppstår och flyttar inomhus

Julmarknaden i Mölndals kvarnby ställdes in förra året eftersom det inte fanns någon samordning av arrangemanget men i år återuppstår Jul i Kvarnbyn första helgen i advent.

ANNONS

Även i år fylls marknaden av hantverk, design och glögg. En skillnad mot tidigare är att en större del försiggår inomhus. Här finns fyra marknadsplatser: Lilla Götafors, Nymans kvarn, Magasinet och Stenladan.

– Utställarna vill helst stå inomhus, då är de inte så beroende av vädret. Det här blir en marknad där man går in och ut. Vi vill att alla fyra marknadsplatserna ska vara lika härliga, säger Marie Berge, samordnare för publika möten vid Mölndals museum och den som håller Jul i Kvarnbyn i år.

Tidigare år har ett antal P-platser stängts av för marknad utomhus men så blir det inte i år.

ANNONS

– Det handlar också om tillgänglighet, det finns besökare som behöver kunna åka bil ända fram. Marknaden sträcker sig längs med Götaforsleden och det ska gå att ta sig runt utan att gå i trappor.

Dramatiserad stadsvandring

Årets program innehåller bland annat nycirkus och eldshow. Ett nytt inslag blir en dramatiserad stadsvandring med Promenadteatern på lördagen. Tre skådespelare gestaltar en julberättelse som knyter an till platsen,

– Förut laddade vi Kvarnbyn med externa program, nu utgår vi mera från kulturmiljön som finns här, säger Marie Berge.

Det senaste året har flera evenemang ställts in i Mölndal, kulturnatten i Kvarnbyn avblåstes förra året eftersom den lockat fler besökare än vad säkerhetsarrangemangen klarade av. I samband med det fick kultur- och fritidsförvaltningen ett uppdrag att stödja andra arrangemang i området.

– Vi ska levandegöra miljön i samarbete med aktörerna här. Vi hade till exempel kulturarvsdagar här i början av september och vi såg att det var möjligt att återuppväcka Jul i Kvarnbyn, säger Cajsa Lagerkvist, chef för Mölndals museum.

Hon ser dock inte någon möjlighet för kulturnatten att komma tillbaka.

– Nej, den frågan har blivit tillräckligt genomlyst.

Ett starkt önskemål

I våras hölls ett möte med de verksamma i Kvarnbyn, Jul i Kvarnbyn var ett starkt önskemål från dem.

ANNONS

Att arrangemanget ställdes in förra året berodde på att aktörerna i Kvarnbyn inte mäktade med att orda arrangemanget utan stöd från kommunen. Ett stöd som försvann då turismuppdraget flyttade från Gunnebo till kommunens näringslivsavdelning.

Men eftersom det fanns pengar budgeterade för kulturnatten fanns det resurser för att museet skulle kunna ta på sig samordning och kommunikation av årets Jul i Kvarnbyn.

Tanken är att arrangemanget återigen ska bli en årlig tradition

– Nu ska vi jobba upp evenemanget. Men på sikt behövs en projektledning och en egen budget om arrangemanget ska växa, säger Marie Berge.

"Folk kom hit ändå"

Det är inte första gången som Jul i Kvarnby tagit en paus, för tio år sedan försvann arrangemanget under ett par år av besparingsskäl.

– Men folk kom hit ändå, vi hade ju jultema på museet även om det inte fanns någon marknad.

Kultur- och fritidsförvaltningen har gjort en utredning om evenemangen i Mölndal. I den föreslås att sammanlagt 2,3 miljoner kronor budgeteras för evenemang. Ett annat förslag är en stadsfestival med en produktionsbudget på 1 miljon kronor.

Nu ligger evenemangsfrågan på politikernas bord och finns med i budgetberedningen inför nästa år.

Jul i Kvarnbyn

När: 30 november–1 december, klockan 12.00-18.00

Var: Mölndals Kvarnby

Vad: Julmarknad, butiker, aktiviteter, fika.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS