Joacim bytte vin mot äpplen

ANNONS
|

När Joacim Holgersson fyllt 19 år lämnade han föräldrahemmet och gården på Kinnekulle för att plugga vinkunskap i London. Där arbetade han sedan som inköpare och säljare av vin i 20 år, och träffade sin blivande fru Fiona. Tillsammans började de drömma om att antingen köpa en vingård i Frankrike eller Sydafrika, eller också flytta till Sverige och odla äpplen. Det blev det senare alternativet – även om Fiona jobbar kvar i London och veckopendlar från Kålland.

– Jag såg ett hål på den svenska marknaden. Det fanns knappt några äppelproducenter som odlade ekologiskt samtidigt som efterfrågan bland kvalitetsmedvetna konsumenter ökade, säger Joachim Holgersson, som haft ett brinnande intresse för ekologiska produktionsmetoder lång innan det blev ett trendigt säljargument.

ANNONS

– Det säger väl sig själv att det är rätt korkat att bespruta grödor som någon sedan ska äta. Jag menar, om skadedjuren dör av giftet så är det klart att det även påverkar även andra delar av näringskedjan, säger han, och förklarar att det gäller att jobba med naturen i stället för mot den.

På äppelodlingen på Kinne-Kleva står långa rader av fruktträd uppbundna med smala bamburör som stöd i det böljande landskapet. Den kalla våren gör att vissa av träden fortfarande är i full blom.

– Det är träden som jag planterat nu i år som blommar så här extremt sent. De som står där borta bär ju redan frukt som du ser, säger Joacim, som bara behöver kasta en snabb blick på ett träd för att avgöra hur många kilo frukt det kommer att bära i höst.

Samma röntgenblick ser även om det är skorv på gång eller om något träd hotas av bladlusangrepp, något som är helt nödvändigt för att lyckas som ekologisk odlare.

– Man måste vara proaktiv och hela tiden ligga steget före. Bladlössen dödar jag oftast för hand men skorven sprutar jag mot med en blandning av te som jag gör av Salix (pilträd), såpa och ekologisk rapsolja. Jag brukar säga att jag är ekologisk men inte obesprutad, skrattar Joacim Holgersson.

ANNONS

Förutom ett hundratal olika sorters äpplen, spridda på en handfull odlingar på bland annat Kålland, Kinnekulle och Billingen, odlar Joacim även en del päron, plommon, körsbär, krikon och bigarråer. Totalt handlar det om 15 000 fruktträd, varav 12 000 är äppelträd.

De finaste exemplaren säljs som ätfrukt medan de som har skönhetsfläckar pressas till must i det egna musteriet på Kålland. En mindre del förädlas till alkoholhaltig cider och calvados.

– Om jag får komma med ett gott råd till alla konsumenter så är det att köpa frukt lite mindre med ögonen och mer med smaklökarna. De äpplen som smakar mest är nämligen sällan de som är vackrast, säger Joacim Holgersson och tillägger att det alltid är efterfrågan som styr utbudet i livsmedelsbutikerna.

I likhet med vin får även äpplen smak och karaktär av sin växtplats – jorden, berggrunden, läget och klimatet samverkar. Och ju kyligare klimat, desto godare äpplen med bra balans mellan sötma och syra.

– Det som får växa långsamt ger ofta en bättre och mer aromatisk slutprodukt. Däremot kan vi svenska odlare inte komma i närheten av de uttag man kan göra på sydligare breddgrader. På en holländsk odling kan man plocka ut 80 ton äpplen per hektar, här är jag nöjd om jag kommer upp i hälften. Därför blir svenska äpplen visserligen godare men också dyrare, säger Joacim Holgersson.

ANNONS

För äppelskörden är blomningen den mest kritiska tiden – är det för kallt och blåsigt då så vågar sig bina helt enkelt inte ut och pollinera och då blir det dåligt med frukt. Som eko-bonde har dock Joacim Holgersson gott om tuffare pollinatörer som humlor och solitärbin, som trivs bland klöverblommorna som han sått mellan rotstockarna och som förökar sig i de omgivande ängsbackarna som varsamt slås med lie.

– Men helt nöjd ska man ändå aldrig vara med vädret. Då är man ingen riktig bonde.

Fotnot. Bramleys är namnet på den engelska gård som Joacims fru Fiona växte upp på, liksom namnet på en engelsk äppelsort.

Aktuell: Ekologisk fruktodlare och dryckesproducent

Ålder: 48 år

Familj: Hustrun Fiona och hunden Milou

Bor: Hus på Kålland, strax utanför Lidköping

Drivkraft: Kärleken till naturen

ANNONS