Insektshotellet ska bli cirka sex meter högt och förhoppningen är att det ska invigas nästa sommar. Bild: Fredblad Arkitekter
Insektshotellet ska bli cirka sex meter högt och förhoppningen är att det ska invigas nästa sommar. Bild: Fredblad Arkitekter

Insektshotell inget hot mot strandskydd

Mölndals stad lämnar dispens från strandskyddet till det egna projektet "Sveriges största insektshotell" vid den gamla soptippen i Kikås.

ANNONS
|

– Det var det lättaste beslutet jag fattat som byggnadsnämnden ordförande, säger Lennart Svensson (V).

Han är själv biodlare och värnar om den biologiska mångfalden.

– Det är precis för sådana här saker som strandskyddet är till för. Det är stor skillnad om någon vill bygga en friggebod eller ett båtskjul som är strandnära.

Miljöförvaltningen har fått yttra sig och ser bara positivt på ansökan.

– Länsstyrelsen har några veckor på sig nu att pröva beslutet men sedan kan vi börja bygga och i så fall räknar vi med invigning i juni 2019, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals stad.

ANNONS

Just nu pågår arbetet med att återskapa 8 hektar ängsmark vilket motsvarar cirka 12 fotbollsplaner. Dessutom har en bibädd anlagts.

Insektshotellet blir den avslutande delen och består av ett cirka sex meter högt fågeltorn varifrån kvadrater sticker ut med olika boytor. Dessa är fyllda med exempelvis halm, stock och sten som insekter använder för att bygga bon, allt sådant som vi numer plockar bort i våra trädgårdar, menar Andreas Svendsen.

– Lägger vi ut ved så vet vi att det kommer steklar, men det här är främst ett kommunikationsprojekt riktat till invånarna i Mölndal för att visa vad man kan göra i sin egen trädgård, säger han.

Han hoppas att insektshotellet ska invigas ihop med Mölndalsborna i början av nästa sommar under lite pompa och ståt.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat att ge Mölndals stad 300 000 kronor i så kallat LONA-bidrag för samtliga åtgärder på Kikåstippen.

Fakta: Kikåstippen

  1. I nära 40 år , fram til 1973 kastades Mölndalsbornas hushållsavfall på Kikåstippen, som ligger inklämd mellan skogsområden med höga naturvärden i östra Mölndal.
  2. 2008 stängdes Kikåstippen helt och nu är det omfattade arbetet med att täcka över den och täta den vara färdigt.
  3. Nästa sommar får tippen Sveriges största insektshotell. Syftet är att öka den biologiska mångfalden i området.
  4. Insektshotellet ska anläggas nära sjön Södra Långvattnet och Rambo mosse.
ANNONS