Ingen ny biskop vald i Göteborg

I dag hölls biskopsval för Göteborgs stift men ingen kandidat fick över 50 procent av rösterna. Nu väntar ett avgörande val i november som bland annat handlar om inställningen till samkönade äktenskap.

ANNONS
|

När nomineringsvalet presenterades i september var det jämt i toppen. Susanne Rappman från Lindome fick 21 procent av rösterna följt av Erik Johansson från Uppsala som fick 20 procent. Under gårdagen hölls det första riktiga valet men utan att någon av kandidaterna fick en majoritet, alltså över 50 procent av rösterna. Susanne Rappman fick flest röster, 36,9 procent, följt av Erik Johansson som fick 21 procent. – Det som händer nu är att de två som hade flest röster går vidare till den andra valomgången den åttonde november. Nu får de som ska rösta lite tid att tänka över vilken av de två kandidaterna som de ska välja mellan i det sista och avgörande valet, säger Torgny Lindén, presstalesperson på Svenska kyrkan i Göteborg.

ANNONS

Två olika linjer

Av drygt 1250 personer som är röstberättigade i valet är hälften fastanställda präster och diakoner i stiftet, och den andra hälften är elektorer som utsetts av församlingarna i stiftet. De ska nu välja mellan Susanne Rappmann och Erik Johansson. Susanne Rappman är från Lindome och har varit präst sedan 1992. Hon tog en doktorsexamen i teologi på Karlstads universitet 2005 och jobbar sedan i januari 2014 som kontraktsprost i Mölndal. Den andra kandidaten är Erik Johansson och är född i Uppsala. Han har varit präst sedan 2000 och tog en kandidatexamen i teologi på Uppsala universitet 1999. På sitt cv har han bland annat en pastorsadjunktstjänst i Gävle, samarbetskyrkopräst i Almby och missionssekreterare vid EFS, en missionsröresle inom Svenska Kyrkan. De två kandidaterna representerar olika linjer, främst när det gäller samkönade äktenskap. Susanne Rappman förespråkar arbete för bättre integration, få en bättre samsyn i stiftet och alla människors lika värde. – Jag har jobbat under tre biskopar här och kan stiftet väl. Jag vill fortsätta jobba med integration, hjälp till ensamkommande och att församlingarna ska ha ett större samarbete och hjälpa samhället i större utsträckning, säger Susanne Rappmann.

"Jag har levt i celibat hela livet"

Erik Johansson beskriver sig själv som ett konservativt alternativ. Han vill få fler medlemmar till kyrkan genom att missionera inom stiftet och vill öka arbetet med sociala insatser. Han är själv öppet homosexuell men vill själv inte viga samkönade par. – Jag har valt att leva i celibat hela livet. Alla har ett ansvar för sig själva och att kontrollera sig själva. Bibeln är guds ord och går inte att tolka till vad som helst, utan bibeln ska tolka oss. Enligt mig bör inte samkönade par vigas i Svenska Kyrkan. Susanne Rappmann vill inte kategorisera sig själv som konservativ eller liberal, men säger ja till samkönade vigslar. – Jag har inga problem att samkönade par vigs och det är ju också Svenska Kyrkans linje, säger Susanne Rappmann.

ANNONS

"Stor utmaning"

Hon ser det som en stor utmaning att leda arbetet som biskop i Göteborgs stift, något som Erik Johansson håller med om. – Det är ett stort stift, både till yta och till antal människor, så det är en stor utmaning i sig att sträva efter samarbete. Alla måste komma till tals och bli förstådda. Där hoppas jag att det kan vara positivt att jag kommer med ett perspektiv utifrån eftersom jag inte jobbat i stiftet, säger Erik Johansson. Den åttonde november hålls det avgörande valet då någon av de två kandidaterna blir Göteborgs stifts 24:e biskop. Biskopsvigningen kommer att ske i Uppsala domkyrka den fjärde mars 2018 och leds av ärkebiskop Antje Jackelén.

ANNONS