Antonia Jongsma hade en bra förlossning när hon fick sin dotter Stina, men kände ändå att hon ville anlita Ida Zackrisson.
Antonia Jongsma hade en bra förlossning när hon fick sin dotter Stina, men kände ändå att hon ville anlita Ida Zackrisson.

Ida ville bli doula för att stötta gravida

Intresset för att anlita en doula vid förlossningar växer. Ida Zackrissson är en av dem som valt att utbilda sig för att hjälpa mammor som ska föda – men även stötta partnern.

ANNONS
|

Ida Zackrisson, som bor i Åsa, har alltid varit intresserad av frågor kring barnafödande och när hon fick sitt andra barn bestämde hon sig för att bli doula.

– Jag hade funderat på det tidigare och kände jag att det här vill jag göra nu. Jag hade själv behövt en doula, säger hon.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ”kvinna som ger omvårdnad”. Det handlar om att ge stöd och få mamman att känna sig trygg inför och under förlossningen. Förr var det vanligt att erfarna kvinnor var med för att stötta mammor vid förlossningen, men i dag har den traditionen försvunnit. Den senaste tiden har doulor dock fått en hel del uppmärksamhet i exempelvis sociala medier och enligt Ida Zackrissson finns en stor efterfrågan.

ANNONS

– Det har blivit vanligare att anlita en doula. Den medicinska biten har utvecklats enormt, men någonstans kanske man tappat en del när det gäller omvårdnaden.

Ida jobbar som församlingsvärdinna i Varlakyrkan, men gick samtidigt en doulautbildning i höstas och har nu flera uppdrag på gång. Då ingår två möten med mamman eller paret före förlossningen där Ida bland annat berättar om olika typer av smärtlindring och andningstekniker. Ida är sedan med under hela förlossningen.

– En doula är tränad i att se tidiga tecken på oro eller rädsla. Vi står för omvårdnaden av mamman och ger inga medicinska råd. Vi försöker också stärka mamman och partnern som ett team och det finns forskning som visar att föräldrar som anlitat doula känner sig mer tillfreds med förlossningsupplevelsen.

Ida träffar även föräldrarna efteråt för att prata om upplevelsen och frågor som rör småbarnslivet.

Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige (Odis) framhåller att effekten av en doula har mätts i vetenskapliga studier och gett goda resultat. Bland annat att antalet kejsarsnitt minskat, att förlossningarna gått snabbare och att färre haft önskemål om ryggmärgsbedövning.

– Forskningen är gjord i flera länder och över 14 000 kvinnor har deltagit. Det är väldigt tydliga resultat, säger Bodil Frey, som har varit doula sedan 2001 och även håller utbildningar.

ANNONS

Enligt henne är det alla möjliga föräldrar som tar hjälp av en doula, både de som ska få sitt första eller tredje barn, ensamstående eller par.

Antonia Jongsma, som ska föda sitt andra barn i januari, är en av dem som valt att anlita Ida.

– Då har man någon hos sig hela tiden som stöttar. Det handlar om att få det lilla extra som barnmorskorna hade kunnat ge om det fanns tid och resurser, men nu finns ju inte det tyvärr.

Fakta: Doula

  1. Är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.
  2. Det finns cirka 400 utbildade doulor i Sverige, varav omkring 80 är aktiva.
  3. De flesta doulor jobbar med privata uppdrag och föräldrarna betalar 3 000 -15 000 kronor. Det är vanligt att priset ligger mellan 7 000 och 9 000 kronor.
  4. I exempelvis Göteborg kan kvinnor i särskilt utsatta situationer få kostnadsfritt stöd.
ANNONS