Margite Nordenstam är vd på Hundstallet. Här utanför deras anläggning i Åkeshov i Stockholm.
Margite Nordenstam är vd på Hundstallet. Här utanför deras anläggning i Åkeshov i Stockholm. Bild: Izabelle Nordfjell

Hundstallet närmar sig etablering i Västsverige

Efter år av väntan vädrar Hundstallet till sist västsvensk morgonluft. Trots det tidiga skedet och bakslagen på andra platser är vd Margite Nordenstam hoppfull. Och hon är inte ensam om att se fram emot positiva besked.
– Det finns ett stort behov, säger Björn Åblad, veterinär på Blå stjärnan.

ANNONS
|

Hundstallet tar hand om upphittade hundar och hundar som omhändertagits på grund av misshandel eller vanvård. Därefter utreds, tränas och omplaceras hundarna.

Stallet drivs av en ideell förening som grundades i Stockholm men finns i dag även i Skåne. Verksamheten är också känd från tv-programmet Bagges hemlösa hundar, där musikproducenten Anders Bagge hjälper hundar som kommit till Hundstallet att hitta nya ägare.

Bagges hemlösa hundar började sändas 2017.
Bagges hemlösa hundar började sändas 2017. Bild: Pär Bäckstrand/TV4

GP har i flera artiklar berättat om Hundstallets försök att etablera sig i Västsverige. Siktet var inledningsvis inställt på Bergsjön där de arrenderade mark efter ett initiativ från kommunen. När det var dags för bygglov blev det dock nej, eftersom tomten var märkt som industrimark.

ANNONS

– Problemet är att det är fastighetskontoret som skriver arrendeavtal och stadsbyggnadskontoret som beviljar bygglov. Och de verkar inte prata med varandra, sa Hundstallets vd Margite Nordenstam då.

Därefter har verksamheten tittat på cirka 70 platser under sju, åtta års tid, bland annat i Lerum och Vårgårda. På den sistnämnda orten kom man ganska långt i processen, men de tilltänkta grannarna sa nej.

LÄS MER:Lerum: Det vore jätteroligt att få hit Hundstallet

LÄS MER:Hundstallet fortsätter leta gård i Västra Götaland

Närmsta granne: Ett stall

Nu står det klart att Alingsås kan bli hemvist för Hundstallets tredje inrättning. Margite Nordenstam har skickat in de grundläggande bygglovshandlingarna och bett om förhandsbesked. Trots det tidiga skedet och bakslagen på andra orter är hon hoppfull. Den aktuella tomten ligger intill Alingsås djursjukhus, som har fått tillstånd att bygga nytt, och dessutom är den närmaste grannen ett stall.

– Det är jätteroligt och känns mycket mer troligt än Vårgårda, säger Margite Nordenstam.

Hundstallet har funnits länge i Stockholm. I den här boxen bor Texas.
Hundstallet har funnits länge i Stockholm. I den här boxen bor Texas. Bild: Izabelle Nordfjell (arkiv)

Planen är att bygga en anläggning som liknar den i Stockholm. Där arbetar cirka 20 personer och man kan ta emot ungefär 60 hundar. Om allt rullar på med bygglovet hoppas Margite Nordenstam ha ett tredje hundstall på plats inom tre år.

– Det känns fantastiskt skulle jag vilja säga. Vi har stött på så mycket problem och trodde ju att detta skulle ske redan för sju, åtta år sedan.

ANNONS

LÄS MER:Hittades utomhus i vinterkylan – söker nu nytt hem

"Ett stort behov"

Björn Åblad är veterinär och klinikchef på Blå stjärnans medicinavdelning. Han välkomnar en etablering av Hundstallet i regionen.

– Det finns ett stort behov. Det händer att vi möter djur som bör omplaceras, eller som ägaren vill omplacera, men i dag finns det ingen i Västsverige som kan hjälpa till med det.

Veterinären Björn Åblad ser ett stort behov att en verksamhet likt Hundstallets i Västsverige.
Veterinären Björn Åblad ser ett stort behov att en verksamhet likt Hundstallets i Västsverige. Bild: Örjan Karlsson

Tidigare hade Djurskyddsföreningen en liknande verksamhet, men de hjälper enligt Björn Åblad i dag bara till med katter.

Till Blå stjärnan kommer hundar som behöver omplaceras av olika skäl. Bakgrunden kan exempelvis vara en anmälan om misskötsel, eller så kommer hunden från en familj där de ekonomiska förhållandena förändrats eller där någon blivit allergisk.

– Då vore det bra att ha någon att vända sig till, som kan göra det på ett bra sätt, säger Björn Åblad.

Enligt honom är det en fördel att omplaceringar sköts av en organisation snarare än privatpersoner.

– De har större möjligheter att kontrollera att hunden får ett bra liv. Man vill inte att ett djur vandrar runt bland många olika ägare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS