Hotades av vite – då fixade kommunen fram lyxboende

ANNONS
|

Allt började med att Länsstyrelsen gjorde en tillsyn av Vänersborgs äldreboenden 2006, skriver TTELA. Deras slutsats var tydlig, boendena på Nicklasbergsområdet var undermåliga. Husen som byggdes på 70-talet hade inte genomgått någon större renovering eller förändring sedan dess och inte hängt med i utvecklingen. Framförallt vårdtagarnas boendeyta på 11-13 kvadratmeter kritiserades.

– Vi fick också ett vitesföreläggande hängande över oss så vi var tvungna att göra något, säger Jarmo Lahtinen, utvecklingsledare för Nicklasbergs nya äldreboenden.

Dags för sista bygget

Snabbt fattade politikernabeslut om byggnation och projekteringsarbetet drog igång 2009, samma år sattes spaden i marken för det första äldreboendet Eken, som invigdes i mars 2010. Det har hänt mycket sedan dess när kommunen nu till hösten påbörjar bygget av det sista boendet – Niklasbergsvägen 1.

ANNONS

– Vi har även tänkt nytt med namnen. I dag har vi Eken, Björken och Linden. Istället blir det Niklasbergsvägen 1 och Niklasbergsvägen 9. En adress känns modernare. Det är ju ändå vuxna människor som bor här, säger Jan-Olof Andrén, avdelningschef för vård och omsorg på Vänersborgs kommun.

Sjukhus- och institutionskänslan är något som har jobbats bort. Till exempel finns inga tallarm utan larmen blir helt tysta.

– Mycket på grund av våra dementa vårdtagare, det blir väldigt konstigt för dem om en röst hörs från ingenstans, säger Ulrika Olsson, enhetschef på snart färdigbyggda Niklasbergsvägen 9.

Högre mysfaktor

Boenderummen har ändrats. Toaletten som tidigare legat i direkt anslutning till sängen har flyttas till hallen.

– Vi flyttade dörrarna för att det skulle bli en mer hemlik miljö som möjligt. Det här är i första hand ett hem för någon, säger Ulrika Olsson.

Inga nycklar ska användas utan vårdtagarna kommer låsa upp sina rum med hjälp av en typ av armbandsklocka. På det sättet är det bara den personen som bor i rummet som kan komma in. Varje vårdtagare kommer ha ett eget medicinskåp på rummet, även där krävs särskild behörighet.

Ventilationen är väl tilltagen, med så mycket som tre gånger mer luft i systemet. Ljuset är ordentligt genomtänkt med ett varmt sken eftersom vårdtagarna ofta är frusna. Kyla och värme är installerade i golven, för att kunna kyla varma sommardagar och värma under kalla vinterkvällar.

ANNONS

Sol och bastu

På boendet Björken som stått klart sedan 2013, finns solrum med sandstrand, solstolar och dagsljus. Här finns också gym, bastu och bad. Då är det inte så konstigt att Niklasbergsvägen 1 har en budget på 125 miljoner kronor.

– Tänk en kostnad på cirka 20 000 kronor per kvadratmeter. Det är viktigt att vi inte snålar för mycket. Det här ska hålla över tid, vi har räknat på cirka 50 år. Människor ska ju faktiskt bo här. Vi har tagit i men det får det vara värt, säger Jan-Olof Andrén.

Bygga modernt

Samtliga äldreboenden är byggda i ett så kallat "Partnerringsamarbete", ett samarbete som socialförvaltningen haft tillsammans med Skanska och Vänersborgsbostäder. Detta för att kunna ta tillvara på varandras kompetenser. För samtliga äldreboenden har budgeten aldrig överskridits.

Budget(bidrag medräknat):

  1. Eken: 59,2 miljoner kronor.
  2. Linden: 56,6 miljoner kronor
  3. Björken: 86,6 miljoner kronor
  4. Niklasbergsvägen 9: Prognos 111 miljoner kronor.
  5. Niklasbergsvägen 1: Kalkyl 125 miljoner kronor.

Källa: Vänersborgs kommun.

ANNONS