Hösten har kommit till Göteborg

Hösten har kommit! Det bekräftar vädertjänsten Foreca under söndagsmorgonen efter att det har varit en dygnsmedeltemperatur under tio grader i fem dygn. – Man får göra det bästa av situationen, plocka fram lite belysning och varma filtar, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

ANNONS
|

Den meteorologiska hösten kom i torsdags, enligt vädertjänsten Foreca, vilket är en dag senare än övriga Västra Götaland som har fått varma temperaturer från kustområdena.

– Definitionen innefattar att dygnsmedetemperatur är under 10 grader i 5 dygn,säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

En temperatur som väntas den kommande veckan ligger på mellan tio till tolv grader under dagen, medan det samtidigt blir desto kyligare under natten.

Med hösten som anlänt, innebär det atttemperaturen sjunkeroch att det blir mörkare tidigare under eftermiddagen.

– Vi går mot mörkare tider. Det känns lite dystert och bittert, men så får det bli. Det kan finnas vissa varmare perioder men den kalla luften dominerar.

ANNONS

"Då blir det inte så tokigt"

Under helgen som varit har Göteborg fått smaka på en solig höst.

– Man är nog lycklig om man befinner sig i Göteborg, under måndagen kommer det att bli bäst väder i Västsverige. Det blir ganska fina höstdagar, hittar man en ledig vägg och får sol i ansiktet så blir det inte så tokigt.

Redan under tisdagen som kommer väntas dock regn och rusk fram till troligtvis torsdag.

– På tisdagseftermiddagen kommer det första regnområdet och ett ännu större kommer under onsdagen. Därefter fortsätter det vara ostadigt med regn och blåst, med en temperatur runt elva grader. Sedan kommer det förhoppningsvis en liten stabilisering som kan dra upp varmare luft, säger Christoffer Hallgren.

Inför nästa helg kan det bli varmare temperaturer och soligare väder igen.

"Plocka fram lite belysning och varma filtar"

Han berättar att man kommer att kunna vänta ett tag innan det är dags för skrapning av bilrutor. Det väntas bli rejält med minusgrader i november och det är först då det blir aktuellt, menar han.

Samtidigt bekräftar Christoffer Hallgren den myt som funnits sedan tidigare, att det skulle vararåare luft i Västsverige än norra Sverige.

– Det är en djupt rotad myt. Det är inte råare luft här än där uppe och det är inte så stora skillnader på luftfuktigheten. Däremot kan en svag vind göra en stor skillnad. Det gäller att klä på sig varmt och det är de vana vid uppe i norr.

ANNONS

Men trots kylan, finns det flera positiva aspekter till hösten också.

– Nu har man haft hela sommaren och kunnat njuta av det. Då blir hösten ett nödvändigt ont. Det kan finnas fina dagar, som när löven byter färg, det är jättehärligt. Men jag tänker mycket på det kalla och ruggiga vädret, säger han och fortsätter:

– Man får göra det bästa av situationen, plocka fram lite belysning och varma filtar.

"Löv är lika med halt"

Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, varnar samtidigt för hala löv som är några av de hösttecken som kan ställa till det i trafiken.

– Som alltid gäller det att anpassa hastigheten. Löv är lika med halt och kan ställa till med överraskningar som man inte alltid planerar. Nu är vi snart runt nollstrecket, så anpassa din körning efter tiden på dygnet.

Samtidigt betonar han vikten av att vara ute i god tid med däckbytet.

– Vägbanan kan bli lite förrädisk.Var ute igod tid,det gör inget att vara lite tidigare med det än andra, säger Christer Fuxborg.

ANNONS