- Försäkringsbolaget undanröjer möjligheten för oss att hjälpa människor på flykt, säger ordföranden i Filadelfiakyrkan Pär Simonsson.
- Försäkringsbolaget undanröjer möjligheten för oss att hjälpa människor på flykt, säger ordföranden i Filadelfiakyrkan Pär Simonsson.

Höjd försäkring – slut med flyktinghjälp

ANNONS
|

Bäddade sängar står tomma och persisk musik hörs inte längre i pingstkyrkan ute på Öckerö. Tidigare kom det hit 20-25 flyktingar fem kvällar i veckan för att få mat, kläder och en trygg natt innan de nästa dag slussades vidare till asylsökningsprocessen. Cirka 800 människor har hittills passerat med hjälp av 100 volontärer.

– Helt plötsligt fick jag ett namn och person på de här människorna som jag bara sett på tv, säger ekonomen Pär Simonsson.

Läs också: Anlagda bränder ger högre självrisker

Han är också församlingens ordförande som för lite mer en vecka sedan fick ett brev från försäkringsbolaget Svedea som förklarade att transit-, asyl-, och flyktingboende inte är normal kyrklig verksamhet och att ändringar i försäkringsavtalet skulle införas till följd av alla bränder riktade mot flyktingboenden.

ANNONS

– Det blev en allt för dyr självrisk och försäkringsvärdet har bytts ut från fullvärde till ett maxbelopp på 4 miljoner kronor så vi kände oss tvingade att ta beslutet att inte fortsätta.

För en liten församling på några hundra medlemmar skulle det bli svårt att hantera en självrisk på 453 900 kronor, 51 gånger högre än tidigare summa på 0,2 prisbasbelopp 8 900 kronor. Samtidigt infördes ett utbetalningstak på 4 miljoner kronor som knappt skulle täcka en fjärdedel av totalkostnaderna för att rekonstruera en kyrka på 1300 kvadratmeter, om olyckan är framme.

– Försäkringsbolaget undanröjer möjligheten för oss att hjälpa människor på flykt, säger Pär Simonsson.

Elisabet Osberg är också på plats i den tomma kyrkan. Normalt arbetar hon som undersköterska på Solhöjdens äldreboende men har under hösten varit en av de många volontärer som valt att lägga lediga kvällar på att hjälpa flyktingar.

– Det har varit den bästa perioden i mitt liv med nya vänner från världens alla hörn. Jag har alltid drömt att få resa ut i världen men aldrig fått chansen men så kom världen till mig. De berättar gärna om var de kommer från och hur det ser ut där de bor, säger Elisabet Osberg.

ANNONS

Men det är inte bara församlingsmedlemmar som valt att komma hit och hjälpa till.

– Vissa satte sin fot här första gången som volontär och en person som inte varit här på 20 år sa: ”nu är det kyrka, nu vill jag vara här.”, säger Pär Simonsson.

Innan tiden som ekonom arbetade Pär Simonsson som deltidsbrandman något som syns på säkerhetstänket i kyrkan. Vid ingången till lokalen syns inplastade informationskort med symboler för bland annat nödutgångar som har blivit översatta till arabiska, persiska, dari, farsi och tigrinska.

Nattetid gjordes också brandronder varje timme samtidigt som polisen utökade sin närvaro på ön i samband med att hjälparbetet startade. Men det är inget som försäkringsbolaget Svedea har valt att ta hänsyn till utan det är risken som styr försäkringskostnaden.

– Vi vill inte försäkra farlig verksamhet för ett högre belopp, säger Kaj Lamme försäkringstecknare på Svedea.

Med farlig verksamhet syftar han på att det är en större risk när fastigheter huserar flyktingar och hänvisar till den senaste tidens anlagda bränder som en faktor för ändrade avtalsvillkor.

– Flyktingmottagande är också en verksamhet som vi normalt inte försäkrar och vi har gått ut och sagt samma sak till att alla kyrkor, säger Kaj Lamme.

ANNONS

Under tiden arbetar Pär Simonsson och andra volontärer med att hitta en lösning med hjälp av Migrationsverket eller ett annat försäkringsbolag.

– Det är möjligt att vi går över till nästa steg och istället startar asylboenden men troligtvis fortsätter vi med evakueringsboenden, säger Pär Simonsson.

Men trots rådande motvind så ser Per Simonsson positivt på framtiden.

– Jag är hoppfull och tror att vi kör igång i januari igen.

ANNONS