Grisar attackerade med gatsten

Hela sommaren har de båda grisarna varit till glädje för barnfamiljerna. Men i torsdags fick Fornbyn i Skara ett minst sagt oönskat besök – någon eller några hade kastat gatsten på djuren. – Man blir väldigt, väldigt arg när sådant här händer, säger museipedagog Ulrika Eriksson.

ANNONS
|

Friluftsmuseet Fornbyn mitt i centrala Skara består avett 30-tal byggnader som skage besökaren en bild av det gamla bondesamhället. Under sommaren kan man ströva fritt i området mellan morgon och kväll. Detär också här som de två linderödsgrisarna huserar i en hage, "som man hade den förr"berättar museipedagog Ulrika Eriksson.

Var borta en kort stund

I torsdags inträffade händelsen som Nya Lidköpings-Tidningen var först att rapportera om. Dålämnades grisarna obevakade en kort stund då Fornbynsvaktmästare gickin och fikade.

– Han var borta en halvtimme och när han kom tillbaka så var rutan till dasset trasig, dasslocket låg inne hos grisarna ochflera stenar låg inne i grishagen. Gatstenar, tunga, som någon har kastat in hos dem, säger Ulrika.

ANNONS

Vågar inte sova ute

Djuren verkar ha klarat sig fysiskt oskadda.

– De är annars kärvänliga på alla sätt och vis, men efter den här händelsen är de skärrade. De harsovit ute hela sommaren, tyckerdet är mysigare bädda in sig i halm, som de bullar upp och sover under. Men efter torsdagen har de inte vågat sova ute utan gått in i sitt hus, säger Ulrika.

Fornbyn stänger normaltför säsongen 3 oktober, men efter händelsen har man stängt grindarna så fort personal inte varit på plats.

Blir mycket extrajobb

– Vi kan inte riskera djurens säkerhet.Man blir väldigt, väldigt arg när sådant här händer. Djuren skänker så mycket glädje, och så mycket positiva möten mellan dem och barnfamiljer varje dag. Några få enstaka förstör så för alla, säger Ulrika.

– Det blir så mycket extrajobb också. Dagen efter skulle vi få besök av skolklasser som skulle leva 1800-talsliv, och det var givetvis viktigt att det inte fanns glassplitter kvar då. Det är inte heller första gången som vi har utsatts för skadegörelse, med pangade rutor. Men det är första gången som någon är på djuren.

Polisen inkopplad

Händelsen är polisanmäld.

– Vi har ingen aning om vilka som ligger bakom, men vid en dansbana finns märken som ser ut som om någon sladdat med moped, säger Ulrika.

ANNONS

– Vi ser allvarligt på saken när man gör så här mot djur. Materiella är en sak, men när man gör så här mot levande varelser måste vi markera. Har någon hört eller sett något är det väldigt bra om man hör av sig till oss eller polisen.

ANNONS