Gammalt kraftverk ska bidra med ny el

Vattenkraftverket i Forsåker har inte använts sedan 1988. Men nu smids planer för att dra igång verket igen – ett verk som skulle kunna försörja 3 000 hushåll med närproducerad förnyelsebar el.

ANNONS
|

Just nu pågår planeringen av det nya bostadsområdet Forsåker som ska växa fram på den gamla industritomten nedanför Kvarnbyn. I flera hundra år har papper producerats här och 1896 byggdes kraftverket som försörjde bruket med ström. I dag rinner delar av Mölndalsån genom fabriksområdet. Kommunala bolaget Mölndala vill nu, tillsammans med sex andra aktörer, däribland Trollängen bostads AB, frilägga årännan och starta det gamla vattenkraftverket igen. –Men först ska vi bygga om årännan, säger Johan Lejonthun, projektledare för planeringen av Forsåker. Det är ett arbete som kommer att ske över två säsonger. Vattnet kommer att ledas förbi dagens ränna under tiden den byggs om. Även viss ombyggnad vid det befintliga fallet kommer att behöva göras för att säkra årännan. I dag sker intaget till kraftverket i höjd med Forsebron och med en fallhöjd på 14 meter kommer verket att kunna försörja 35 procent av områdets behov av hushållsel. I framtiden är tanken att flytta upp intaget till strax nedanför Mölndals museum för att få en fallhöjd på 38 meter. Då ska hela området, med 3 000 hushåll, kunna få förnybar närproducerad el. Inom Forsåker är det meningen att man ska leda en del av Mölndalsåns vatten i nedgrävda bypassledningar för att kunna reglera hastigheten på vattnet och få en säkrare stadsdel. Kraftverksbyggnaden, som i dag endast består av ett skal på tre väggar, är illa däran. Fasaden är putsad och behöver återställas, invändigt saknas det mesta och turbinen är bortplockad. Nu behövs nya turbiner och en modernisering av verket. Tanken är att en vägg ska få en glasfasad så att man kan titta in i kraftverket och se var elen kommer från. Tillståndet att driva vattenkraftverket är från 40-talet men Johan Lejonthun förutsätter att det fortfarande gäller. –Vi anser att vi haft ett vilande kraftverk, intaget har använts fram till 2006 och inget har förändrats sedan bruket lades ner, säger han. I planeringen av nya Forsåker kommer Mölndalsån få en central plats. En del av brukets gamla fabriksbyggnader kommer att sparas för att bli ett centrum i området vilken forsen rinner igenom. – Forsen är det mest centrala i Forsåker som vi nu väljer att plocka fram i ljuset, säger Victoria Bergman, kommunikationsansvarig för projektet Forsåker. När det gäller miljötillstånd som behövs för att använda vattenkraftverket så kommer en första ansökan att skickas in till mark- och miljödomstolen sommaren 2017.

ANNONS

Fakta: Forsåker

  1. Just nu pågår detaljplaneringen av bostadsområdet Forsåker som kommer att byggas på den gamla brukstomten i Forsåker.
  2. Delar av brukets byggnader ska bevaras, och där kommer ett torg att planeras med olika verksamheter, promenadstråk, affärer med mera.
  3. Den framtagna detaljplanen ska sedan förankras politiskt och ut på samråd, därefter ska synpunkter behandlas innan allt går ut på ytterligare ett samråd. Beslut om detaljplan kan komma tidigast hösten 2018. Ett eventuellt bygge kan starta i början av 2019. Helt klart blir Forsåker 2030-35.
ANNONS