Gammal gastub hittad vid skärgårdsö

Under lördagen hittades en gammal flaska i skärgården utanför Kungälv. Med misstanke om att den kan innehålla giftig gas har den blivit ett fall för räddningstjänsten, som har svårt att fastställa innehållet.
– Den är troligtvis väldigt gammal, säger Johan Häger, insatsledare vid Bohus räddningstjänstförbund.

ANNONS
|

En privatperson gjorde under lördagen ett ovanligt fynd i form av en flaska i skärgården utanför Kungälv. Med misstanke om att flaskan kan innehålla giftig gas kopplades Kustbevakningen in, som i sin tur lämnat över ärendet till räddningstjänsten i Bohuslän.

Flaskan kan vara upp emot hundra år gammal.

– Vi vet inte så mycket mer än att det troligtvis är acetylengas. Men problemet är att säkerställa att det är det, för den är väldigt gammal. Troligtvis från någon gång mellan början på 1900-talet fram till 60-talet någonstans, säger Johan Häger, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

Acetylengas är brandfarlig och används vid svetsarbete. Förr var den vanlig som bränsle i fyrar.

ANNONS

– Vi var rädda i går för att det skulle vara gammal stridsgas, men det har man troligtvis kunnat utesluta att det inte är, säger Johan Häger.

Ska perforeras

Under måndagseftermiddagen ska räddningstjänsten och kustbevakningen åka ut för att punktera gasflaskan.

– Den stora grejen är att flaskan är väldigt rostangripen. Vi vill inte röra den ifall den fortfarande är trycksatt för då kan den rämna. Det går ju inte att skicka fram någon om vi inte är 100 procent säkra att det är riskfritt. Därför kommer skyttar från Serf (Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund), att åka med kustbevakningen ut för att perforera gasflaskan, säger Jon Moln-Teike, räddningchef i beredskap på Bohus räddningstjänstförbund.

Omkring 300 meter kommer att behöva spärras av i anslutning med insatsen.

– Det kan fara ganska långt. Men den ligger i en klyka i vattnet så det är en ganska bra skyddsbarriär.

Jon Moln-Teike understryker att det förmodligen inte är någon fara, men att det inte går att vara säker.

– Det är viktigt att utesluta att det inte är något explosivt eller stridsgas som har flutit upp.

ANNONS