Göran Sjögren, milstensfadder i Alingsås.
Göran Sjögren, milstensfadder i Alingsås.

Göran vårdar västsvenska vägstenar

ANNONS
|

För 20 år sedan fick Göran Sjögren frågan om han ville bli milstensfadder i Alingsås kommun. Han hade precis gått i pension och åtog sig att se till 27 milstenar, 140 väghållningsstenar och fem vägvisarstenar i Alingsås kommun.

– Det har blivit några cykelturer sedan dess, eftersom jag inte har körkort. Ibland ställer kommunen upp med bil så vi kan åka runt de nio milen och rensa kring vägstenarna, säger han.

Ibland behöver text fyllas i. Någon sten kan behöva tvättas ren från alger. Det händer också att stenar går sönder i samband med dikesröjning eller snöröjning.

I Lygnared, söder om Alingsås, ligger en avslagen väghållningssten i diket. Göran Sjögren har meddelat Trafikverket då myndighetens entreprenör rensar i dikena. Han har även gett dem en karta med alla vägstenar utmärkta.

ANNONS

– Stenarna är skyddade av kulturminneslagen, men ändå händer det att de körs sönder.

2002 renoverades alla vägstenar i Alingsås till en kostnad av 470 000 kronor. Länsstyrelsen bidrog med den största potten, medan länsarbetsnämnden, Alingsås sparbank och Trafikverket stod för resten.

– Det är synd att det efter renoveringen inte finns faddrar i alla kommuner som kan se till stenarna. Det behöver inte vara en person utan kan vara en hembygdsförening som tar på sig ansvaret. Så är det i Herrljunga.

Han berättar om den sönderkörda väghållningsstenen som bär inskriptionen Nolby Brogården.

– Där står vem som hade ansvaret att sköta ett vägavsnitt eller en bit skog och mark. Det var ofta bönder eller gårdar. I kyrkan kunde man få höra sitt namn läsas upp om man inte skötte sitt åtagande.

Det finns enligt Göran Sjögren väghållningsstenar från 1200-talet. Milstenarna i Alingsås är från 1700-talet. I Lygnared finns en vägvisarsten från 1840-talet. Den står vid en korsning, vilket de ofta gjorde, med text på två sidor: Förbi Kullabo till Borås på ena sidan, förbi Norsesund till Göteborg på den andra.

Göran Sjögren brinner för hembygdens historia. Han har med hjälp av sponsorer tagit fram en broschyr med karta och bilder över vägstenar.

ANNONS

Sonia Jeffery, arkeolog på Lödöse museum, var den som anlitade Göran Sjögren som fadder.

– Museet deltog i ett arbetsmarknadsprojekt för att renovera vägstenar. Därefter engagerade vi faddrar i flera kommuner men jag vet inte idag hur många som är aktiva, säger hon.

FAKTA: Vägstenar med olika budskap

En milstensfadder ansvarar för skötsel och tillsyn av tre olika typer av vägstenar.

Milstenar anger avstånd. Den som reste i kronans tjänst skulle veta hur långt man körde.

Väghållningsstenar angav vem som skulle sköta vägen, antingen en person eller en gård hade ansvaret.

Vägvisarstenar talar om riktningen till en ort men inte avstånd.

ANNONS