Från valp till viktigt verktyg – så blir Robson polishund

Framöver ska han hitta försvunna personer och lik, knark och vapen. Vara aggressiv i ena stunden och sitta lugnt och lydigt i nästa, skydda sin husse och försvara tredje person. Fast först väntar några veckors sommarlov för schäfervalpen Robson, det senaste tillskottet hos polisen i region Väst.

ANNONS
|

För cirka två år sedan hotades polisen och hundföraren Johan Hansson med ett förmodat skarpt skjutvapen och hade ingenstans att fly. Då kom Johans hund Tass till undsättning, högg gärningsmannen i armen och avväpnade honom.

– Framförallt räddade han busens liv. Annars hade jag eller någon kollega skjutit honom, säger Johan Hansson.

Fram till nyligen hade han fyra hundar hemma: Tass, hustruns två utställningsspetsar av rasen Akita och dotterns Shetland Sheepdog.

Robson ska gå bredvid Tass sin första tid. "Det är klockrent och underlättar mycket för mig", säger  hundföraren och instruktören Johan Hansson. Tass är sex år nu och har varit hos Johan sedan han var 15 månader.
Robson ska gå bredvid Tass sin första tid. "Det är klockrent och underlättar mycket för mig", säger hundföraren och instruktören Johan Hansson. Tass är sex år nu och har varit hos Johan sedan han var 15 månader. Bild: Privat

För någon vecka sedan kompletterades flocken av schäfervalpen Kustmarkens Robson, eller Robson som han kallas till vardags. Just nu lär han sig saker som att inte kissa inomhus, men förhoppningen är att han ska ta över Tass jobb om cirka två år.

ANNONS

– Då får Tass gå i pension. Han har haft lite hälsoproblem och jag vill inte köra honom i botten, utan att han får några år som lycklig pensionär.

– Det kommer naturligtvis vara lite jobbigt. Vi har varit med om allvarliga saker ihop och han betyder mycket för mig. Man får ett band som är svårt att förklara, säger Johan.

Johans 13-åriga dotter Tuvali delar sin pappas stora hundintresse och hjälper honom mycket med Robson. Här är han på väg hem till familjen för första gången.
Johans 13-åriga dotter Tuvali delar sin pappas stora hundintresse och hjälper honom mycket med Robson. Här är han på väg hem till familjen för första gången. Bild: Privat

LÄS MER:Polishögskolan i Borås: Här formas framtidens poliser

Modig och framåt

Polisen i region väst har ungefär 80 hundar som är knutna till varsin polis. Eftersom hundarna vanligtvis bor med sin hundförare ersätts de med så kallad foderlega på cirka 2 000 kronor i månaden. Johan Hansson och Tass är stationerade i Skaraborg men tjänstgör över hela regionen.

Att just Robson blev Tass efterträdare är resultatet av en noggrann process. Efter att Johan och polismyndighetens inköpsansvarige hittat en lämplig planerad kull anmälde de intresse. Därefter hjälpte uppfödaren dem att välja den bästa individen.

– Jag upplever honom som ganska modig och framåt. Han är trygg och har arbetskapacitet. Det ser man när han leker, att han orkar hålla igång länge, säger Johan.

Johan Hansson tycker schäfern är en bra polishund, bland annat på grund av sin anpassningsförmåga. "Det är som en tiokampare, inte expert på något men väldigt bra på mycket".
Johan Hansson tycker schäfern är en bra polishund, bland annat på grund av sin anpassningsförmåga. "Det är som en tiokampare, inte expert på något men väldigt bra på mycket". Bild: Privat

Robson uppvisar dessutom stor nyfikenhet, en mycket viktig egenskap för en polishund.

– Man bygger mycket av dressyren på det. Är de ointresserade är det svårare att skapa nya beteenden.

ANNONS

När du träffade honom första gången, reagerade du som de flesta gör på hundvalpar?

–Jo, mitt första intryck är som andras, men ganska snart tar yrkesrollen över och jag börjar bedöma. Jag måste ju tänka att ja, han är jättesöt, men håller det inte måste vi lämna tillbaka honom.

Orsakerna till att en potentiell polishund inte bedöms klara jobbet kan vara många.

– Allt från hälsa till bristande arbetslust. Det finns så mycket som en polishund måste klara av, säger Johan.

Många hundförare börjar med halvvuxna hundar, men Johan Hansson föredrar valpar. "Då slipper man förhoppningsvis massa felbeteenden längre fram", säger han.
Många hundförare börjar med halvvuxna hundar, men Johan Hansson föredrar valpar. "Då slipper man förhoppningsvis massa felbeteenden längre fram", säger han. Bild: Privat

LÄS MER:Polishunden Vilda räddade livet på försvunnen flicka

Viktigt vapenfynd

Tass är en patrullhund. Deras huvuduppgift är att hitta människor eller föremål som människor har hållit i, som när Tass fann ett väl gömt mordvapen som visade sig bli avgörande för en fällande dom. Patrullhundarna ska också kunna försvara sin förare och tredje person.

– Men våldsanvändning är sällsynt, det händer men hör inte till de vanligare jobben, säger Johan.

Det finns också hundar som är renodlade narkotikahundar och hundar som tränas att hitta lik, DNA, saliv och sperma. Att man delar upp det beror inte på begränsningar hos hunden, utan i juridiken.

– Det handlar om bevisvärde. En hund som är renodlad till att hitta döda kan markera att det legat lik på en plats. Men om den även är tränad på narkotika kommer advokaten säga att det lika gärna kan ha varit narkotika, säger Johan Hansson.

ANNONS

När hans semester är slut om ett par veckor kommer Robson hänga med till jobbet. Tanken är att han ska gå jämte Tass och lära sig av sin äldre kollega, till exempel att vara lugn i bilen.

Enligt Johan Hansson tycker de flesta om polishundarna. "Även bland motståndarna kan det vara en isbrytare. Men i en skarp situation har de ofta en lugnande effekt. De ser ju ganska stygga ut när de kommer med sina munkorgar".
Enligt Johan Hansson tycker de flesta om polishundarna. "Även bland motståndarna kan det vara en isbrytare. Men i en skarp situation har de ofta en lugnande effekt. De ser ju ganska stygga ut när de kommer med sina munkorgar". Bild: Privat

Om allt går bra följer därefter kontinuerlig träning, inledningsvis i form av lek. Hundarna i tjänst övar på bland annat spårning och lydnad en dag i veckan, och en gång om året får de göra ett särskilt prov. Då granskas även hundföraren och dennes relation till hunden.

– Det blir så klart bättre om det finns kärlek mellan hund och förare, säger Johan Hansson.

Vad är det som är så bra med hundar?

– Jag har frågat mig själv det, men har inget riktigt bra svar. Det är något med kontakten man kan få. Det kanske låter flummigt, men när det funkar som bäst är det nästan lite magiskt. Att man dessutom kan rädda liv tillsammans är så klart en enorm tillfredsställelse.

LÄS MER:Ledig polishund sniffade upp narkotika

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS