Eleverna i klass 2C på Kronaskolan i Älvängen tittar till träden som ingår i Höstförsöket 2017. Bild: Karina Hansson
Eleverna i klass 2C på Kronaskolan i Älvängen tittar till träden som ingår i Höstförsöket 2017. Bild: Karina Hansson

Forskar om klimatets påverkan på träden

För femte året i rad tar forskarna hjälp av grundskoleelever för att ta reda på hur träden vet att det är höst. På Kronaskolan i Älvängen har klass 2C tittat till sina träd en gång i veckan.

ANNONS
|

Klass 2C på Kronaskolan deltar i Höstförsöket som pågår under augusti till oktober och involverar 15 000 grundskoleelever i hela Sverige. Massexperimentet ska hjälpa forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att samla in data för att forskarna ska kunna förstå hur exempelvis klimatförändringar påverkar växtsäsongens längd. Genom att göra regelbundna observationer av höstlövsfärgens utveckling och rapportera in det till SLU så bidrar de med ovärderligt underlag till forskningen. Höstförsöket ger också eleverna möjlighet att prova på att samla in riktiga forskningsdata och lära sig om vetenskapliga forskningsmetoder.

Eleverna har klätt på sig för att ge sig ut för att titta till sina träd. De har valt en björk, en rönn och en ek inte så långt ifrån skolan. Väl framme vid björken konstaterar de att det inte hänt så mycket sedan förra besöket. Det är fortfarande en del gula men även gröna löv på trädet.

ANNONS

– Ser det ut som om en tredjedel av löven är gula, frågar Linda Strandberg sina elever.

De tittar upp mot björkens topp som lyser gul i solens sken. Och det kan vara svårt att avgöra hur mycket gult det faktiskt är och om det är mer än en tredjedel.

De enas om att björken inte har en tredjedel höstfärgade löv. Rönnen har däremot tappat i stort sett alla blad och de som är kvar är bruna. Och eken är grön sånär som på en gren med vackert lysande gula och röda blad.

Linda Strandberg kör lite repetition och frågar varför löven tappar sina blad på hösten.

– Det är för att trädet samlar allt vatten i stammen för att spara till våren då nya löv behöver vattnet, säger Douglas Rosén.

Alma Lilleneke, Medine Can, Nellie Ingmarsson, Luna Svalsjö och Penny Ewaldh tycker att det är spännande att vara med i Höstförsöket.

– Det är roligt att färgerna som ändras, säger de och tycker att det är spännande att gå och titta på träd och att hela Sverige deltar i projektet.

Kjell Bolmgren, växtekolog på Sveriges lantbruksuniversitet, säger att datan som de får från hela Sverige är ovärderlig.

ANNONS

– Det vi vill veta är hur träden vet att det är höst och även att ta reda på hur träden påverkas av klimatförändringarna.

Fakta: Höstförsöket

  1. Genomförs för femte året i rad av Svenska lantbruksuniversitetets forskning om årstider.
  2. Frågan de försöker besvara är hur trädet vet när det är höst och elevernas uppgift är att göra direkta observationer när höstlöven dyker upp på de lövträd de följer.
  3. Försöket engagerar i år 15 000 elever från skolor i hela Sverige. Observationerna ska rapporteras in till SLU senast 13 november.
  4. Utvecklingen av detta projekt stöds av WWF:s satsning Innovativ naturvård och är en del av Svenska fenologinätverkets satsning på "Naturens kalender i skolan".

Källa: Svenska lantbruksuniversitetet

ANNONS