Fiskade sill - fick 250 kilo tonfisk i trålen

Under måndagen drog Bryngeld Fiskeri AB i Västra Frölunda av misstag upp en riktig baddare. Med sina 250 kilo är den förmodligen den största tonfisk som dragits upp av en svensk båt på 50 år.

ANNONS
|

I måndags åkte Bryngeld Fiskeri ut på en tur i Skagerrak, norr om Grenen vid Skagen,för att i vanlig ordning tråla sill. När båten var tillbaka till land upptäckte de något ovanligt – en blåfenad tonfisk hade nämligen letat sig in i trålen.

– Det är ju fantastiskt. Jag var 18 år gammal senaste gången jag tog upp en tonfisk och nu är jag 68, så det tog 50 år,berättar Tomas Bryngeld.

Största i modern tid

Det visade sig också att tonfisken inte var vilken fisk som helst, utanen riktig tungviktare på 250 kilo och troligtvis den största som tagits upp av en svensk båt i modern tid. På svenskt vatten ärarten nämligenfredad och får inte aktivt fiskas. Enligt Massimiliano Cardinale, forskarepåInstitutionen för akvatiska resurservid SLU, blirdet allt vanligare med blåfenad tonfisk i Skagerrak.

ANNONS

– De senaste fem åren har vi sett en ökning av fisken i de här områdena, och många norska båtar har tagit upp riktigt stora blåfenade tonfiskar. Det var dock länge sedan en svensk båt rapporterade om en så stor fångst, säger han.

Här för sillen och makrillen

Senast på 40- och 50-taletförekom det liknande mängder blåfenad tonfisk i Skagerrak, men på grund av överfiske minskadebeståndet drastiskt. Tonfisksorten, som söker sig till Skagerrak på grund av sillen och makrillen, kommer ursprungligen från Medelhavet. Därför är beståndet beroende av fisket i de sydligare breddgraderna.Den ökning av blåfenad tonfisksom ses idag, menar Cardinaletroligtvis berorpå en reglering av fisket som skett i bland annat Medelhavet.

– Sedan de satte in en kvot för fisket och tog kontroll över hur mycket som fångades så har beståndet ökat. Produktionen av fisken har också varit väldigt bra de senaste åren med fina årsklasser, så det har återhämtat sig snabbt.

I framtiden menar Massimilio Cardinale att allt fler stora blåfenade tonfiskar kommer att kunna ses i vattnet.

– Allt tyder på att det blir vanligare i och med den optimala kombinationen av mindre fiske och bra tillgång på makrill och sill, säger han.

Auktionerades bort

På grund av tonfiskens uppseendeväckande storlek bestämde sig Bryngeld Fiskeri för att göra försäljningsprocessen avsin nyfångade bjässe lite roligare – genom en auktion.På tisdagen kunde därför besökare på Göteborgs fiskestation beskåda rekordtonfisken, och även buda på den. Slutligen landade priset på 160 kr/kilo. Enligt Tomas Bryngeld finns fiskens framtid troligtvis på tallrikar någonstans i världen.

ANNONS

– Jag vet inte riktigt, men det blir nog såatt den hamnar på restaurang. Då kommer folk att kunna smaka på den och götta sig.

Fakta: Blåfenad tonfisk

Den blåfenade tonfisken har sitt största bestånd i Medelhavet,Atlanten och Mexikanska golfen. Ett starkt nedfiskat bestånd finns också i Stilla havet.De fiskar som kommer till Skagerrak har rört sig från Medelhavet via Atlanten i jakt på föda.

En blåfenad tonfisk har ett väldigt stort viktspann och kan väga allt från ett kilo till 600 kilo. De som syns i Skagerrak har en medelvikt på 150-400 kilo.

Arten ändrar sitt födoval beroende på sin storlek. Som liten äter den plankton, kräftfisk och bläckfisk. Som vuxen livnär densigframför allt på pelagiska fisk- och bläckfiskarter. Favoritfödan är makrill.

I Sverige och Danmark är fisken fredad och ska omedelbart släppas om den fångas. I Norge finns däremot en fiskekvot.

Källa: Havs-och Vattenmyndigheten/Massimilio Cardinale

ANNONS