"Falska läkare" slår till - stjäl dina patientuppgifter

"Falska läkare" har kommit över patientinformation från Sahlgrenska och flera andra sjukhus i Västra Götalandsregionen. Informationen använder man för att lura äldre patienter på deras pengar. – Det är bedrövligt att man beter sig på det här sättet mot äldre, Håkan Carlsson, chef på polisens Circa-grupp.

ANNONS
|

Flera patienter hos sjukhusen och närvården inom Västra Götalandsregionenhar under den senaste tiden utsatts för bedrägerier från "falska läkare".

– Vi har sett en ökning i år i jämförelse med förra året. I fjol hade vi 16 stycken i år har vi haft över tio på bara några veckor. Det kan också finnas ett mörkertal,säger Anne-Lii Kivi Säkerhetsstrateg på Koncernkontoret för Västra Götalandsregionen.

Även på Sahlgrenska universitetssjukhus har man drabbats av bedrägerierna.

– Vi själva har drabbatsav det de två senaste veckorna, säger Peter Alverman, säkerhetschef på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Polisen: "Stort antal brott i hela landet"

Håkan Carlsson, chef på polisens Circa-grupp.
Håkan Carlsson, chef på polisens Circa-grupp.

Polisen känner till bedrägerierna. Enligt Håkan Carlsson, chef på polisens Circa-grupp, är det en utveckling som pågått i hela landet.

ANNONS

– Vi kan säga så här att rör sig om ett stort antal brotti hela landet. Vi har följt den här typen av brottsligheten i stora delar av landet, sägerhan.

Äldre patienter hos svenska sjukhus och vårdcentralen får telefonsamtal där personer utger sig själva för att vara läkare. Bedragarna rekommenderar ett läkemedel över det somman redan fått utskrivet - men i själva verket vill man åt patienternas pengar.

– Det går inte till på det sättet i Sverige. Man betalar inte medicin i förskott, då är det något som är fel. Det är viktigt att man förmedlar till våra äldre och att anhöriga får den här informationen, säger Håkan Carlsson.

Har information om patienterna

De sitter på information som patienternas värden, provsvar och även behandlande läkare. Men hur man har kommit över den informationen är något som polisen ännu inte vill uttala sig om.

– Detta är pågående förundersökningar och därför vill jag inte uttala mig om det, säger Håkan Carlsson

På sjukhusen har man sett över journalsystemet för att se om obehöriga har varit inne i loggarna.

– Vi ser ingenting i våra system. Det kan vara någon slags "social engineering" eller manipulation, men vi har inte hittat något mönster, sägerAnne-Lii Kivi.

"Det är bedrövligt"

Nu vill man inom Västra Götalandsregionen samverka mot bedrägerivågen. På så sätt ska utredningsarbetet underlättas för både polisen och sjukvården.

ANNONS

– Närmaste veckan ska det fastställas och gå ut till våra förvaltningar. Det ska finns riktlinjer om hur man ska samla in information och hur den ska hanteras. Vi ska försöka hitta en röd tråd i det här, sägerAnne-Lii Kivi.

Håkan Carlsson vill poängtera att åldringsbrott har resulterat i hårdare straff under senaste åren. Han hänvisar till ett fall från fjolåret där en person dömdes till tre års fängelse.

– Det är bedrövligt att man beter sig på det här sättet mot äldre. Samhället ser ju väldigt allvarligt på den här typen av brottslighet och vi har fått höga straffvärden för det, säger han.

ANNONS