Fall av hästinfluensa upptäckt i Lerum

Ett fall av hästinfluensa upptäcktes i Lerum i slutet av januari. En importerad häst från Irland ska ha smittat en stallgranne. Nu uppmanas hästägare att se över djurens vaccinationer då man upptäckt att vaccinets verkan kan avta.

ANNONS

När en häst importeras rekommenderar Länsstyrelsen att den ska vistas så skilt det är möjligt från de andra hästarna för att inte riskera smittspridning. När ett stall i Lerum importerade en häst från Irland bar den på hästinfluensa och smittade en annan häst i stallet. Den blev dock endast lite febrig och tillfrisknade snabbt.

– Mig veterligen är det i dagsläget inget mer fall i länet nu. Man hade kanske slarvat inne i stallet och fått kontakt med andra hästar, säger Maria Olofsson, länsveterinär i Västra Götaland.

Se över vaccinationen

Alla tävlingshästar måste vaccineras och på grund av smittläget uppmanar nu Statens veterinärmedicinska anstalt hästägare att se över sina hästars vaccinationsskydd. Det har visat sig att många hästars skydd dalar i slutet av vaccinationsperioden.

ANNONS

– I och med att det finns smitta i landet kanske hästägarna ska uppdatera vaccinationen tidigare. Man vaccinerar varje år och har man mindre än ett halvår kvar till nästa inplanerade vaccination rekommenderas man att göra det tidigare för att höja beredskapen och stärka hästen, säger Maria Olofsson.

Hästinfluensa är mycket ovanligt i Sverige. Vanligtvis dyker något fall upp ungefär vartannat år. Förutom hästinfluensan i Lerum har det även rapporterats om fall i Östergötland och i Stockholmsområdet.

Liknar vanlig influensa

Symptomen är feber, hosta och snuva – likt den influensa som människor drabbas av. Influensasmittan sprids dock inte mellan människa och häst, även om människor kan bära med viruset till andra hästar.

– Symptomen är ganska snabbt insjuknande med hög feber. Man kanske märker att de blir slöa och inte vill äta riktigt. Sen kan det även vara luftvägssymptom och precis som människor kan hästarna bli ömma i musklerna, få svullna lymfkörtlar och bli svullna i muskler.

Konsekvenserna av influensan beror på individen.

– Precis som hos människor drabbas olika hästindivider olika hårt. Unga individer och gamla försvagade blir oftast sämre och sen är det kanske inte influensan som dödar dem, det kan vara allvarligt om de inte vill äta och dricka och kan bli sjuka av det.

ANNONS

Du kan vara smittbärare

För att undvika att hästen smittas bör man se över vaccinationsskyddet och vara extra noggrann i stallet.

– Man ska tänka på att nya hästar ska hanteras på ett särskilt sätt, gärna med eget mottagningsstall. Eller i en egen del av stallet som är avskilt. Om man har en häst i stallet som visar sjukdom, ska man snabbt ställa den åt sidan så att smittorisken minimeras inom stallet, säger Maria Olofsson och fortsätter:

– Är man ute och åker mycket med hästen kanske den inte måste gå fram och nosa på andra. Man ska också vara medveten om att man själv kan föra med smittan, om hästen till exempel har hostat och fått en dusch av viruset ska man vara noggrann med att byta kläder mellan kontakten med hästarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS